Savisaar kandideerib Keskerakonna toetuseks Keskerakonna vastu (2)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar teatas eile koos Olga Ivanovaga Postimehe otsestuudios, et oma valimisnimekirja loomine ei ole kättemaks parteile.
Edgar Savisaar teatas eile koos Olga Ivanovaga Postimehe otsestuudios, et oma valimisnimekirja loomine ei ole kättemaks parteile. Foto: Erik Prozes

«Mina istutasin sinu. Mina kasvatasin ja kastsin sind. Mina panin su õitsema. Ja kui tahan...» ütles NO-teatri kahe ja poole aasta taguses lavastuses «Savisaar» Edgar Savisaart kehastanud Marika Vaarik. «... siis murrad mu!» lõpetas etenduses tema lause pisarais Kadri Simsonit mänginud Helena Pruuli.

Kui mitte Simsoniga, siis Keskerakonnaga pidas Savisaar eile samasugust dialoogi.

See, millega Savisaar ja Ivanova olid ähvardanud juba mitu kuud, sai eile teoks. Nad loovad sügisel toimuvateks kohalike omavalitsuste valimisteks Tallinnas oma valimisliidu. Seda võis juba arvata terve nädala, kuid eile antud mitu intervjuud ja pressikonverents andsid asjale ametliku käigu.

Mitme haruga motiivid

Mõnevõrra üllatuslikult saatis seda sammu segasevõitu jutt. Ühtpidi kandideerivad Savisaar ja Ivanova Keskerakonna vastu teises nimekirjas, aga sõnades tehakse seda oma kodupartei toetuseks. Ühtpidi ütlesid nad, et toetavad Jüri Ratast ja valitsust riigi tasemel edasi, samas kritiseerisid peaministri poolikuid lahendusi riigipoliitikas, mis sundisid neid looma valimisliitu. Alltekst on selgemast selgem: Savisaar keeras Keskerakonnale selja.

Miks? Savisaar ei väsinud eile mitu korda esile tõstmast nädala alguses Postimehes avaldatud Kantar Emori uuringut, mille kohaselt kaotaks Savisaare valimisliidu kandideerimisel Keskerakond Tallinnas 42 protsenti valijatest. Uuringufirma eksperdi Aivar Voogi sõnul tähendaks see, et tsentripartei 43,5-protsendilisest toetusest pealinnas jääks alles vähem kui 21 protsenti.

Aga ilmselt leidub Savisaarel ka teisi tegutsemismotiive erakonna suhtes, kes teda eelmise aasta sügisel enam esimehe kohale tagasi ei valinud. Pole mingi saladus, et erakonna juhtfiguure Jüri Ratast, Mailis Repsi ja Kadri Simsonit peab ta reetureiks.

Ent viimased seda saatust vastu võtta ei taha. Ratas jäi eile valitsuse pressikonverentsil sel teemal väga diplomaatiliseks. «Ma olen talle (Savisaarele – toim) mitu korda öelnud, et kõige õigem ja parem oleks tal kandideerida Keskerakonna nimekirjas, ja see sõnum on jätkuvalt laual,» ütles Keskerakonna esimees ja lisas, et valimisliidu loomise idee osas on Savisaarele väga halba nõu antud.

Lisaks uuriti Rataselt, mis saab siis, kui Savisaar peakski oma valimisliiduga kandideerima.

«Ma usun, et tema poliitiline tulevik on seotud Keskerakonnaga,» ütles peaminister. Ka nüüd ei tõusnud tema käsi Savisaare vastu, kuigi viimane sõdib juba tegelikult vastasrindel.

Savisaare missioon oleks täidetud ka siis, kui valimisliit suudaks Keskerakonnalt ära võtta vähemalt valimiskünnise jagu viis protsenti ehk umbes 11 000 valijat. See tähendaks, et ülelinnaliste kompensatsioonimandaatide jagamisel ei saaks tsentristid enam riisuda nii paksu koort kui varem. Kui just ei leidu rohkem kui üks valimisnimekiri (peale Savisaare oma), mis jääb napilt valimiskünnise alla, sest see suurendaks jälle märkimisväärselt kompensatsioonimandaatide arvu. Sellisel juhul läheks neist suur osa siiski Keskerakonnale kui kõige tõenäolisemale valimiste võitjale.

Oma sõjaplaani, teiste hulgas ka Keskerakonna vastu, täidab Savisaar edukalt. Eile avaldas intervjuu temaga Õhtuleht, päeval esines ta nii eesti kui ka vene keeles Postimehe päevaintervjuus (vt kõrvallugu – toim) ja lõpuks andis ka pressikonverentsi.

Kindlad kandidaadid teadmata

Seda kõike kõrvalt näinuna ei usukski, et tegu on sama inimesega, kelle üle järgmisest nädalast alates taas kohtuprotsessi peetakse. Kui kohtusaalis on protsess takerdunud Savisaare kehvapoolsesse tervisesse, siis eile esines ta nii Postimehe kahes stuudios kui ka pressikonverentsil üsna selgesõnaliste vastustega. Kui välja jätta kõiksugused demagoogiavõtted, millest Savisaar kunagi ülikooliajal ka uurimustöö kirjutanud.

Ent eilegi ei selgunud täpsemalt, kes Savisaare ja Ivanova valimisliidus kandideerivad. Savisaare sõnul pidavat neil olema juba koos ligi 80 inimest. Esmaspäeval liidu koosolekul osalenud Peeter Ernits ütles kolmapäeval Postimehele, et see arv on pigem 40.

Eilse päeva pinnalt võib arvata, et seal kandideerivad ka kunstnik Neeme Lall ja Maardu kultuurimaja juhina mitu korda pistist võtnud Kremli-meelne poliitik Andrei Zarenkov, kes eile keset pressikonverentsi ruumi sisse sadasid. Peale nende oli valimisnimekirja toetuseks saali kogunenud ka teisi inimesi, keda võiks Ernitsa sõnade kohaselt iseloomustada kui noori, heas vormis vene keelt kõnelevaid noormehi.

Kui mitte Simsoniga, siis Keskerakonnaga pidas Savisaar eile samasugust dialoogi. See, millega Savisaar ja Ivanova olid ähvardanud juba mitu kuud, sai eile teoks. Nad loovad sügisel toimuvateks kohalike omavalitsuste valimisteks Tallinnas oma valimisliidu. Seda võis juba arvata terve nädala, kuid eile antud mitu intervjuud ja pressikonverents andsid asjale ametliku käigu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles