Keskerakonnas pettunud liikmed lahkuvad erakonnast

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Rae vallavanem Raivo Uukkivi peab Keskerakonna suurimateks hädadeks autokraatiat ja valede sihtide seadmist.
Endine Rae vallavanem Raivo Uukkivi peab Keskerakonna suurimateks hädadeks autokraatiat ja valede sihtide seadmist. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Pettumuse valmistanud häältesaak riigikogu valimistel ning parteis juurdunud juhtimisstiil on pannud mitu Keskerakonna liiget poliitikast taanduma või suisa erakonnast lahkuma, kirjutab Mikk Salu.

Üleeile teatas Kalle Laanet, et lahkub Keskerakonna juhatusest. Samal päeval andis parteist välja astumisest teada ka endine Rae vallavanem, seal Keskerakonna rakukese üles ehitanud Raivo Uukkivi.

Pärast riigikogu valimisi, kus partei sai loodetust vähem hääli, lahkus keskparteist Aivar Aruja. Keskerakonna kauaaegne juhtfiguur Ain Seppik teatas poliitikast taandumisest juba enne valimisi.

«Pole mõtet teeselda, et kõik on hästi,» ütleb Kalle Laanet erakonna ridade hõrenemisest rääkides.

Autokraatlik valitsemine

Keskerakonnast lahkumine käib lainetena ja üks selline laine praegu parteid loputabki. Eelmine lahkumislaine oli 2009. aastal, kui valiti kohalike omavalitsuste volikogusid; toona lahkusid parteist peamiselt kohalikud juhid, ja üsna ühesugustel põhjustel.

Näiteks Kunda linnapea Allar Aron ja linnavolikogu esimees Anne Tasuja astusid mõnekuuliste vahedega parteist välja. Aron tõi põhjenduseks asjaolu, et erakond kaldus liiga ühe rahvusgrupi poole, Tasuja rääkis koguni rahvustevahelise vaenu õhutamisest.

Veelgi varasem pereheitmine jääb aastatesse 2004–2005. Toona lahkusid Keskerakonnast paljud tipptegijad ja endised ministrid eesotsas Sven Mikseriga, kes nüüd sotsiaaldemokraate juhib.

Hulgakesi mindi parteist ka väiksemates kohtades, näiteks Viljandimaal Tarvastu vallas lahkus parteist 20 inimest, peaaegu kõik Tarvastu keskparteilased.

Kõigil lahkumislainetel on olnud üks ja sama põhjus – Edgar Savisaar. Ka praegused parteist välja astumised või erakonna juhtimisest taandumised on põhjustanud Keskerakonna esimees.

Näiteks kuu aega tagasi parteist lahkunud Rakvere vallavanem Aruja ütleb otse, et talle ei meeldi autoritaarne juhtimine. «Erakonda ei saa juhtida üks inimene,» sekundeerib Kalle Laanet.

Valed valikud

Üleeile Keskerakkonnast välja astumisest teatanud Rae valla endine juht Uukkivi aga loeb üles veel terve hulga argumente: saamatu meediapoliitika, pidev vastandumine, arusaamatud personalivalikud, liigne keskendumine Tallinna valimistulemustele ja ülejäänud Eesti unustamine ning loomulikult idarahaskandaal.

Lisaks märgib Uukkivi, et pole vahet, kes Keskerakonna juhatusse kuuluvad – otsuseid tehakse nagunii Savisaare kodutalus Hundisilmal. «Erakonna juht ei julge kaasata oma lähimeeskonda pädevaid inimesi, selle asemel kaasab pugejaid,» sõnab Uukkivi.

Paljud keskerakondlased ootavad partei kongressi, mis peetakse aasta teises pooles. Siis selgub, kas erakonna juhiks saavad uue põlvkonna keskerakondlased, nagu Jüri Ratas või Kadri Simson, kas jätkatakse vanaviisi Edgar Savisaare juhtimisel või läheb Keskerakond taas lõhki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles