Ida prefektuurile teeb muret narkokuritegude hüppeline kasv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaanist mahajäänud süstal.
Narkomaanist mahajäänud süstal. Foto: Ants Liigus

Ida prefektuuri andmetel on kuritegevus tänavu Virumaal kasvama hakanud ning eriti paistavad silma narkokuriteod, mida on võrreldes mullusega pea poole rohkem.


Ida politseiprefekti Tarmo Kohvi sõnul on narkokuritegevus Ida-Eestis võrreldes möödunud aastaga tänavu üheksa kuuga kasvanud koguni 42 protsenti. «Kindlasti näitab see number üheltpoolt politseinike efektiivsemat tegutsemist, teisalt annab aga kinnitust faktile, et narkootikumidega seonduv on tõsine probleem,» ütles Kohv ja meenutas septembris aset leidnud juhtumit, kui Narvas leiti elumajade juures paiknevast metsamassiivist kilekott enam kui 1,5 kilogrammi arvatavalt amfetamiinipulbriga.

Kohvi sõnul väärivad äramärkimist ka röövimised, mis leidsid aset peamiselt Ida-virumaal ning mida soodustas varasem liberaane alkoholimüügipoliitika. «Teatavasti kehtis mitme omavalitsuse territooriumil kord, mille kohaselt toimus alkoholimüük kuni kella kaheni öösel. Alkoholiseaduse muutmine tõi aga kaasa täiendavad müügipiirangud ning loodetavasti on olukord normaliseerumas,» märkis Kohv.

Samas on tema sõnul röövimised hakanud hajuma viinapoodide uste tagant mööda linnatänavaid, koondudes viimasel ajal näiteks kasiinode ümber, kus toimub alkoholimüük endiselt ka öisel ajal.

Siiski on Ida prefektuuri kriminaalpolitseinikud teinud röövimiste uurimisel head tööd, mille üheks näiteks on 44-aastase mehe tabamine, keda kahtlustatakse augustis Narvas valuutavahetuspunkti röövis.

Kohvi hinnangul on mõningane elatustaseme langus toonud kaasa ka perevägivallajuhtumite sagenemise.«"Perekondades on suurenenud pinged seoses rahalise kitsikusega ja kui mängus on ka alkohol, siis on vägivald kerge tulema,» tõdes prefekt.

Tema sõnul annavad tooni ka varavastased kuriteod. «Varastatakse autodest, garaažidest, suvemajadest ja näpatakse kõike vanadest kalossidest kuni juveelideni välja,» ütles Kohv ning meenutas metallivarguste lainet, mis praeguseks on politsei jõupingutuste ja vanametallihinna languse tulemusena siiski raugemas.

Kohv märkis, et kui Tallinnas annavad tooni pisivargused kaupluses, siis Viru regioonis on nende osakaal suhteliselt marginaalne. Siiski on ka selles vallas olukord muutunud tõsisemaks, sest poevarguste arv on tänavu kasvanud 15 protsenti.

Prefekti sõnul saab rõõmu tunda avaliku rahu vastaste ja liikluskuritegude vähenemise üle, ent kasvanud on õigusemõistmise vastu suunatud kuritegude arv. Väga palju tööd annab politseile ka SMS-laenudega seonduv.

«Ilmselgelt on täna kehtivad regulatsioonid ebapiisavad ja inimesed langevad endiselt pettuste ohvriks. Samas peame me kõik iga päev endale teadvustama, milliste tagajärgedeni võib mõtlematu laenamine või siis oma dokumentidega hooletu ümberkäimine viia,» ütles Kohv.

Ühtlasi tuletab politsei kõigile meelde, et tasub suuremat tähelepanu pöörata oma vara kaitsmisele ja seda nii kodus kui ka näiteks autode osas. «Kui autos ei ole nähtaval kohal väärtuslikke asju, siis ei motiveeri enamasti miski sealt ka varastama. Meenub paari aasta tagune juhtum, kus turismibussis vargil käinud isik teatas, et lihtsalt ei saanud bussist rahulikult mööda minna, kuna armatuuril vedeles eurosid täis rahakott,» ütles Kohv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles