Eesti võimalus olla suurem (1)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas ja Jean-Claude Juncker
Jüri Ratas ja Jean-Claude Juncker Foto: Sander Ilvest

On üks asi, millest Eesti poliitikud ja ametnikud ei soovi Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisega seoses eriti rääkida – selleks teemaks on otsene kasu, mida saab nautida vaid liikmesriik, kes on parajasti eesistuja. Näitena sellest kasust võib tuua poliitikute n-ö otseühenduse kõigi tähtsamate Euroopa pealinnadega.

Eesistuja roll nõuab aga ühendamist ja liikmesriikide ülesust, mitte omakasu tagaajamist, ning seetõttu sellega ei kelgita. Seda, kuidas Eesti ametnikud suhtuvad Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisse, kirjeldab hästi üks anekdoot, mis küsib, mida mõtleb eestlane, kui ta näeb elevanti. «Eestlane mõtleb, mida elevant temast mõtleb,» on vastus.

Sedasorti lähenemine joonistub välja poliitikute ja ametnike sõnavõttudest, milles rõhutatakse, et Eesti ei pea aruteludes ilmtingimata saavutama läbimurdeid, et siis endale vastu rindu taguda, vaid saavutada tuleb see, et arutelu viiakse edukalt ja tasakaalukalt edasi ning võimalikule lahenduskäigule jõutakse pool aastat lähemale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles