Ründelennukite harjutuse ajaks suletakse maantee

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis toimuval õppusel osaleb ründelennuk A-10 Thunderbolt II.
Eestis toimuval õppusel osaleb ründelennuk A-10 Thunderbolt II. Foto: TED ALJIBE/AFP

Neljapäeval on ründelennukite õppuse ajal osaliselt suletud Jägala-Käravete maanteel. Kohalikud elanikud saavad teed kasutada vaid ajal, kui lennukid on õhus.

Harjumaal asuv Jägala-Käravete maantee (5,9–8,5 km) lõik on 10. augustil õppuse tõttu suletud kella 10.00–16.30.

Läbipääs on tagatud kohalikele elanikele ja operatiivsõidukitele, kes ei pääse läbi ainult juhul, kui lennukid on just õhuoperatsioonidel. Ümbersõit korraldatud Aruvalla–Jägala, Raasiku–Anija ja Anija teede kaudu. Teekond pikeneb 9 km.

7.–18. augustini toimub Eesti õhuruumis Eesti ja USA ühine harjutus.

USA poolt osaleb Marylandi rahvuskaardiväe eskadrill ründelennukitega A-10 ning maaväe kopterisalk helikopteritega UH-60 Black Hawk ja CH-47 Chinook.

Harjutuse ohutuse ja julgeoleku tagamiseks rajatakse maanteelaienduse ümber ajutine ohuala, kuhu kõrvalistel isikutel pole lubatud siseneda, teatas kaitsevägi.

Õppus algab NATO lahingugrupi kaitseväelaste kopteridessandi harjutusega Jägala-Käravete maantee laiendusele, ründelennukid A-10 saabuvad Ämari lennubaasist ning pärast maandumisharjutuste sooritamist suunduvad sinna tagasi. Ämari lennubaasis viiakse sama-aegselt läbi ka USA Marylandi rahvuskaardi ja Eesti kaitseväe ühine küberkaitseõppus Baltic Jungle.

Maapealsete sihtmärkide ründamiseks ning maaväe lähitoetuseks mõeldud ühemeheline ründelennuk A-10 Thunderbolt II on tuntud oma manööverdusvõime ning madalalt ja aeglaselt lendamise võime, samuti pardarelvade täpsuse poolest. Kuigi lennuk A-10 võeti Ameerika Ühendriikides kasutusele juba 1977. aastal, on see tänu oma võimekusele ja moderniseerimistele kasutusel tänaseni.

Juhul, kui ilmastikutingimused ei luba harjutust 10. augustil läbi viia, harjutatakse maanteele maandumist ja sealt õhkutõusmist 11. augustil. Ka siis on Jägala-Käravete maantee laiendus liiklusele harjutuse ajal suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles