Juhtkiri: kohtute vastutus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohus.
Viru maakohus. Foto: Peeter Langovits

Kohtud langetavad teiste inimeste saatuste üle väga olulisi otsuseid ja seetõttu väärivad ka avalikkuse suuremat tähelepanu. Homses lehes avaldatavad andmed kohtunike töö kvaliteedi suurest kõikumisest riigis kohtunike kaupa vääribki seetõttu avalikkuse tähelepanu.

Kõige murettekitavam on selle juures Viru maakohtu olukord, kus langetatud otsuseid tühistatakse oluliselt enam kui teistes Eesti maakohtutes. See omakorda tähendab, et Virumaa elanikele on kvaliteetne kohtumõistmine kehvemini kättesaadav kui teistele Eesti elanikele. See on märkimisväärne probleem, sest kvaliteetne kohtumõistmine peab olema Eestis igal pool võrdselt kättesaadav.

Kohus on Eestis põhiseaduse kohaselt sõltumatu ja kohtusüsteem tervikuna peab seetõttu ise tagama, et igas Eesti kohtumajas ja iga kohtuniku saalis saaks inimene kvaliteetse ja ühesuguse õigusemõistmise osaliseks ilma, et kohtus käija või kohtuniku riigikeele kehv oskus seda pidurdaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles