Krõbekattes küpsetatud makirull

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krõbekattes küpsetatud makirull
Krõbekattes küpsetatud makirull Foto: Jaan Heinmaa

Kastmeks:
125 ml 30% hapukoort
3/4 tl sidrunimahla
3/4 tl wasabipastat

Makiks:
12 norilehte
1/2 pikast kurgist, lõika 10 cm pikkusteks õhukesteks sektoriteks
1 väike porgand, 10 cm pikkusteks jämedamateks tikukesteks lõigatud
kokku 1 paprika (1/2 punasest + 1/2 kollasest paprikast), suuremateks tikukesteks lõigatud
400 g küpseid avokaadosid, koori ja eemalda kivi, viiluta õhemateks sektoriteks
75 g kuivikupuru (lõika röstsaial koorik ära ja kuivata saia150kraadises ahjus, ära pruunista!)
3 dl seesamiseemneid (hea oleks pooleks musta ja valget seesamit, originaalis kasutatakse hoopiski segu seesamiseemnetest ja purustatud vetikatest)
4 muna
u 4 dl jahu
soovi korral 100 g toorest või suitsulõhet, ribadena

Sushiriis: 3/4 dl riisiäädikat + 1/2 dl suhkrut + 1/4 dl soola
 

Kuumuta äädikasegu, kuni suhkur on lahustunud, ning tõsta jahtuma. Pese 450 g pudru- või sushiriisi sõelal külma vee all. Kui riis on lumivalge, nõruta. Pane riis ja 750 ml vett potti ning kuumuta keema. Vähenda kuumust nii, et riis vaid tasakesi podiseb. 15 minti pärast peaks riis pehme olema. Tõsta tulelt ning kata pott 10 minutiks kaanega. Seejärel vala riis kohe suurele kandikule või kaussi. Nirista riisile äädikasegu ning sega riisi puulusikaga, kuni see on ühtlaselt maitsestunud. Kata riis puhta köögirätikuga (see imab üleliigse aurava niiskuse kiirelt endasse) ja jahuta see täielikult.

Laota norilehed (läikiv pool all) säilituskilega kaetud köögirätile. Lao juurviljaribad ja soovi korral suitsukala norilehe alumist serva pidi (jäta 1 cm alt tühjaks) ribana lehe ühest otsast teise. (Võid need ka üksteise otsa asetada.) Nüüd keera norirull säilituskile abil tihedaks tuutuks. Nii tee poolte norilehtedega. Jäta ootele. Teised norilehed kata ühtlase sushiriisikattega. Jäta ülemisse serva 2 cm jagu tühja ruumi. Tõsta aedviljatäidise ümber kokku rullitud nori riisi keskele (ikka pikuti) ja rulli alumisest servast ülespoole liikudes riisiga nori ümber aedviljarulli tihedaks makiks. Võid rulle mõni aega tihedalt toidukilesse mähituna külmikus hoida. Kuumuta frittimiseks sobiv õli potis tulikuumaks. Sega suures kausis seesamiseemnesegu ning riivsai. Teises kausis klopi kokku munad. Kolmandasse pane jahu. Veereta kilest eemaldatud rulle kergelt jahus. Kasta munasse ja veereta siis seesami-saiapurusegus. Friti ehk küpseta kuumas õlis minutijagu (või kuni rull on pruunikas ja krõbekas). Tõsta köögipaberile üleliigsest rasvast nõrguma. Lõika servad sirgeks ning lõika rull terava noaga umbes kaheksaks tükiks. Serveeri kohe kastmega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles