ERRi ajakirjanduseetika nõunik ei näe jalgpalliliidu miljonitoetuses ohtu sõltumatusele

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenustus Sepa staadioni avamisfestivalist, mis kulmineerus jalgpalli EM-finaali ühisvaatamisega.
Fotomeenustus Sepa staadioni avamisfestivalist, mis kulmineerus jalgpalli EM-finaali ühisvaatamisega. Foto: Sille Annuk

Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk leidis, et Eesti Jalgpalli Liidu antav ligi miljoni euro suurune kaasfinantseering Euroopa jalgpalli meistrivõistluste näitamiseks ei saa kuidagi ohustada ERRi sõltumatust.

Tammerk selgitas, et see sihtotstarbeline toetus ei saa ohustada ERRi sõltumatust, kuna see kaasfinantseering anti konkreetsete ülekandeõiguste ostmiseks, mitte saadete või uudiste tegemiseks. ERRi saated ja uudised peavad ikka olema tehtud sõltumatuse põhimõtet silmas pidades.

«Spordivõistluste tulemuste edastamine, kommenteerimine ja analüüs ei saa meediaorganisatsioonis olla kuidagi seotud sellega, kes on aidanud ülekandeõiguste ostu rahastada,» leidis Tammerk.

Ajakirjanduseetika nõunik möönis, et üks teoreetiline küsimus võib kerkida siis, kui jalgpalliliiduga seoses peaks tekkima mingi negatiivne teema. Kas ERR, ennekõike sporditoimetus, suudab seda teemat tasakaalustatult käsitleda?

«Peab suutma, nii näevad ette ajakirjanduseetika reeglid ja ERRi seadus. Sporditoimetuse kõrval on ERRis hulk teisi toimetusi: uudistetoimetus, publitsistikatoimetus, uurivad saated,» ütles ta.

Tammerki arvates pole võimalik, et ajakirjanduslik sõltumatus saab kallutatud ka juhul, kui näiteks sporditoimetus ei soovi olla vajalikul määral kriitiline teemade osas, mis võivad puudutada kaasrahastuse allikaid. Ta tõi välja, et lisaks on ERRis järelvalvesüsteem: ajakirjanduseetika nõunik, nõukogu, lisaks avalikkus.

Kuna ERR saab põhilise osa oma sissetulekust riigieelarvest, võib sõltumatuse küsimust Tammerki hinanngul esitada ka siis, kui ERR peab kajastama mõnd riigiga seotud kriitilist teemat. «Aga ERR teeb seda, nagu iga päev näha ja kuulda on.»

Erameedia puhul on küsimused sõltumatusest Tammerki arvates tunduvalt elulisemad: reklaamiandjate mõju ja meediaomaniku mõju, kui tal on peale ajakirjanduse olemas ärihuvid ka teistes sektorites. Näited reklaamiandjate survest erakanalitele teemade valikul ja käsitlemisel on läbi käinud ka Eesti ajakirjandusest, märkis ta.

«ERRi ja Eesti Jalgpalli Liidu vahel sõlmitud leping rahvusvaheliste jalgpalliülekannete näitamisõiguste omandamiseks ei sätesta ega too kaasa ERRile kohustust näidata reklaami või kommertsinformatsiooni ega ka teisi jalgpallimänge. ERRi sporditoimetuse juhi Rivo Saarna sõnul moodustavad Eesti jalgpalli meistrivõistluse teleülekanded koos rahvusvaheliste suurturniiride ja koondise valikmängudega loogilise jalgpalliterviku ERRi kanalites. Sarnaselt on teised pallimängualad jagunenud kommertskanalite vahel – võrkpall Eesti Meedia telekanalites ning korvpall TV3 ja TV6s,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles