Saksamaal jõhkras tanklaröövis osalenud mees tabati kuus aastat hiljem Eestis (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stringer / dmp / Scanpix

Saksamaal Nordrhein-Westfaleni liidumaal Oberhausenis 2011. aasta sügisel jõhkras tanklaröövis osalenud Eesti elanik tabati kuus aastat pärast kuritegu Eestis, kahtlusaluse tabamiseni viisid kuriteopaigale jäetud sõrmejäljed ja DNA.

Politsei tabas mehe juuli alguses Narvas ning eelmisel nädalal anti ta Saksamaale kohtupidamiseks välja, ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Seiko Kuik Postimehele.

Jõhker rööv leidis aset 31. oktoobril 2011 veidi pärast südaööd, kui Oberhausenis sisenes tankla kauplusesse neli meest. Kurjategijad peksid tankla kassiiri ning võtsid kaasa kassas olnud sularaha, teatas Oberhauseni politsei.

Tanklatöötaja sai rünnakus nii tõsiselt vigastada, et ta vajas oma näo taastamiseks plastilise kirurgia abi.

Kolm röövis osalenud meest ei saanud oma saaki kaua nautida, kuna kriminalistid leidsid sündmuskohalt leitud sigaretikonidest ning tühjadelt pudelitelt kurjategijate DNAd ja sõrmejälgi. Nende andmete põhjal pidas politsei 19. detsembril 2011 kolm röövis osalenud idaeurooplast kinni. Praeguseks on kohus kõik kolm meest röövis süüdi mõistnud ning nad kannavad pikki vanglakaristusi.

Kriminalistid leidsid röövipaigalt ka neljanda inimese DNAd ja sõrmejälgi, kuid Saksa politsei andmebaasis vasted puudusid.

Prümi lepingu alusel palus Saksa politsei neljanda kurjategija tabamiseks abi Euroopa kolleegidelt. Prümi leppega ühinenud riigid võimaldavad teiste riikide korrakaitsejõududel ligipääsu oma DNA, sõrmejälgede ja sõidukite registritele.

Käesoleva aasta alguses leidis Saksa politsei kuriteopaigalt leitud DNAle ja sõrmejälgedele vaste Eesti andmebaasidest. Selle alusel andis Saksamaa aasta alguses 41-aastase mehe suhtes välja üle-euroopalise vahistamismääruse ning Eesti politsei pidas ta kinni.

Narva politseinikud tabasid mehe 8. juulil ning ta anti Saksa politseile üle 3. augustil. Mees oli varasemalt Eestis kriminaalkorras karistatud.

Mees viibib praegu Saksamaal eeluurimisvanglas ja ootab kohtuprotsessi algust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles