Tormi kokkuvõte: Päästjatele tuli maha langenud puudest johtuvalt enam kui sada väljakutset

Agnes Saik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm Paides
Torm Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Päästjatel tuli laupäeval ja pühapäeval maru tõttu välja sõita umbes 150 korral. Enamasti tegelesid nad maha langenud puude koristamisega, kuid torm viis ka kortermajalt katuse, mõlkis autosid, süütas kolm elumaja ja jättis inimesi merehätta.

Päästeameti päästetöö osakonna juhataja Heiki Soodla sõnas, et väljakutseid, mille põhjustas loodusjõud, oli 133. Seevastu lõunanaabri Läti päästjad tegelesid tormist johtuvalt tuhatkonna juhtumiga, lisas ta. Tugev tuul ja äike ei tekitanud Soodla sõnul oluliselt rohkem kahju kui eelmiste tormide ajal. Päästjatel tuli enamasti koristada vaid teedele, tänavatele ja elektriliinidele langenud puid.

Tormikahjustused Kootsil
Tormikahjustused Kootsil Foto: Kenno Soo

Kõige rohkem olid tormi meele vallas Kesk-Eesti ja Lääne-Virumaa.

Kuigi torm laastas kogu Eestit, kahjustasid loodusjõud Soodla sõnul rohkem väiksemaid piirkondi, ilmselt tekkisid seal purustavad õhukeerised. Kõige rohkem laastas torm Järvamaal Käravete küla, kus marutuul rebis ühel kortermajal katuse ja räsis veel kahte kortermaja. Torm murdis maha hoonete ligiduses kasvavad puud. Langenud puud ja lendu läinud eterniitplaadid  tõttu said seal mõlke ka mitu autot.

Välgutabamus süütas kolm elumaja, ütles Soodla praeguse info põhjal. Raplamaal Juula külas lõi äike läbi televisiooni antenni majja ja süütas pööningu. Kella 20 ajal põles katus juba leegiga.

Kui kell oli napilt 21 läbi, helistati häirekeskusesse Lääne-Virumaalt Tapa vallast. Teataja ütles, et välk lõi majja. Kohale saabunud päästjad avastasid, et välk oli löönud majaseina vahele. Umbes 15 minutit enne kella ühte põles juba Jõgevamaal Pakaste külas ehitusjärgus maja leegiga.

Soodla sõnul tuli hilisõhtul ka kaks teadet Võrtsjärvel hätta sattunud inimeste kohta. Viieliikmelisel seltskonnal läks paadimootor katki ja alus lekkis. Viie inimese peale oli vaid kaks päästevesti. Abivajajad ei saanud oma jõududega kuidagi kaldale ja neile tuli appi minna.

Võrtsjärvel läksid kaks inimest jetiga sõitma ja ei osanud pimedas enam kaldale tagasi sõita. Nemad jõudsid siiski enne päästjate saabumist kaldale tagasi.

Päästjatel tuli appi minna ka Tallinna lahel neljale jahil hätta jäänud reisijale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles