Meri sõnad sundisid Putini välja marssima (9)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti endine president Lennart Meri
Eesti endine president Lennart Meri Foto: ERGO KULD/PM/SCANPIX BALTICS

Igal aastal kutsutakse Saksamaale Hamburgi raekotta mitmed prominentsed poliitikud, ärimehed ja kultuuritegelased osa saama juba 1356. aastast korraldatud pidulikust vastuvõtust. «Laud kaetakse linna varakambrist välja toodud kauni hõbedaga. Inimesed on peenelt riietatud ja vahetavad elegantseid viisakusi,» kirjeldas 90ndatel Philipsi meditsiiniseademete Ida-Euroopa üksuse asepresidendina töötanud Wolfgang Rosenbauer Deutsche Wellele.

1994. aasta 25. veebruaril oli vastuvõtule muuhulgas kutsutud ka nüüdne Venemaa president Vladimir Putin. Kui õhtusöögi üks silmapaistvamaid külalisi, tollane Eesti president Lennart Meri kõnet pidas, tegi Putin midagi enneolematut. Ta tõusis püsti ka lahkus. «Ta marssis minema ja heitis väljudes hukkamõistva pilgu võõrustajale – igat sammu saatmas parketi krigin,» kirjutas siis Saksa ajakiri Zeit. Mis tekitas Putinis säärase reaktsiooni?

«Tallinna raekoja seinal on tänaseni püsinud kiri, mis kajastab seda Hansa vaimu õigetes sõnades: «Karda Jumalat, räägi tõtt, talita õiglaselt ja ära pelga kedagi.» Tahaksingi toimida täna selle sajanditevanuse nõuande järgi ja rääkida teile tõtt, nii nagu see terendub praegu mu rahvale ja mulle,» sõnas Meri kõnet alustades.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles