Perekond Visnap viib Eesti kunstnike loomingu laia maailma

Ele Loonde
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loominguline perekond: Pereema Kadri, tütred Jenny ja Pipi ning isa Jaak on kõik kunstiga seotud.
Loominguline perekond: Pereema Kadri, tütred Jenny ja Pipi ning isa Jaak on kõik kunstiga seotud. Foto: Georg Kõrre

Kumus sai eile avapaugu Jaak Visnapi ja Kadri Alesmaa-Visnapi Eesti 100. sünnipäeva kunstiprojekt «Vabadus 21. sajandil», mis viib 20 meie kunstniku loomingu maailma. Käisime Visnapite kunstnikeperel külas ja uurisime, miks nad tahavad tegeleda nii suure projekti korraldamisega.

Visnapid ei löö risti ette ühegi julge idee ees. Ambitsioonid on suured – Eesti 100. sünnipäeva puhul plaanivad nad viia meie kunsti üle maailma. Projekti «Vabadus 21. sajandil» käigus valmivad 20 vabadusest inspireeritud teost, mille autorid on teiste seas tuntud kunstnikud Jüri Arrak, Leonhard Lapin ja Navitrolla, aga ka multitalent Hardi Volmer.

Litograafia ehk kivitrüki tehnika pakub võimaluse luua sama teost paljudes eksemplarides, ja nii tehakse iga kunstniku tööd sada tükki. Üheksa kuu jooksul pannakse neist litograafiakeskuse graafikakojas kokku sada mappi, mille saab raamida suureks Eesti kunsti näituseks. Seejärel lähevad kollektsioonid suurtesse kunstilinnadesse nagu New York, Stockholm, Pariis jt, tekitades niiviisi pop-up Eesti kultuurikeskused üle maailma.

Vabatahtlike kultuurikorraldajate abiga loodavad Visnapid luua esialgu ajutisi Eesti kultuuri oaase, soovides lisaks kunstile näha neis paigus ka meie lauljaid, tantsijaid ja moekunstnikke.

«Vabadus ei ole iseenesestmõistetav, seda peab pidevalt mõtestama. Sündmused nagu reisimisvabaduse piiramine ja kõhedust tekitavad militaarõppused naabrite juures võimendavad vajadust vabadusest rääkida,» põhjendab Kadri.

Teema on inspireeritud vabariigi sünnipäevast ja päevakajalistest sündmustest: «Vabadus ei ole iseenesestmõistetav, seda peab pidevalt mõtestama. Sündmused nagu reisimisvabaduse piiramine ja kõhedust tekitavad militaarõppused naabrite juures võimendavad vajadust vabadusest rääkida,» põhjendab Kadri.

Eesti tippkunstnike teostest kunstimapid, millest mõned lähevad ka müügiks, maksavad igaüks 12 000 eurot. Kõiki teoseid pole küll veel olemas, ent paar kollektsiooni on juba ette maha müüdud. Esimesest seitsmest kunstimappide ette ostjast saavad n-ö ingelmetseenid ja nende panus on projekti alustamiseks olulise tähtsusega. «Mõned tublid ostjad juba on, suurem organiseerimine algab septembrist,» mainib Jaak.

Suur soeng: julgust hindav kunstnik tuleb kaamera ette püstiste juustega. Jaak Visnap enda maalitud tuvide taustal.
Suur soeng: julgust hindav kunstnik tuleb kaamera ette püstiste juustega. Jaak Visnap enda maalitud tuvide taustal. Foto: Georg Kõrre
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles