Konföderatsioonivägede ausambad tekitavad erimeelsusi (3)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Carolina Durhami linnas hävitasid rassismivastased meeleavaldajad konföderatsioonivägede sõduri kuju.
Põhja-Carolina Durhami linnas hävitasid rassismivastased meeleavaldajad konföderatsioonivägede sõduri kuju. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kuna kodusõda mängib USA ajaloos väga suurt rolli, on õhus küsimus: kas orjapidamisega seotud konföderatsiooni sümbolite eemaldamine on inimlikust vaatepunktist õige samm või hävitatakse sellega hoopis riigi ajalugu? 

Tundub, et tõeks saavad Põhja-Carolina Ülikooli ajaloolase David Goldfieldi sõnad, kes arvas, et Baltimoreʼi monumentide eemaldamine paneb samasugused protsessid käima üle kogu riigi ja linnades hakatakse järjest konföderatsiooni mälestusmärke kõrvaldama.

Põhja-Carolinas asuvas Durhami linnas võtsid paremradikaalide vastased monumentide küsimuse lahendamise enda kätte ja tõmbasid vana Durhami maakonnakohtu maja ees seisnud konföderatsioonivägede sõduri kuju ise maha. Selline radikaalne tegutsemine ei lõpe aga asjaosalistele tõenäoliselt hästi, sest šerif Mike Andrewsi sõnul on algatatud uurimine ja monumendi lõhkujaid ootab süüdistus vandalismis.   

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles