Kohad, kuhu kapo Savisaare pealtkuulamiseks lutikaid paigutas (3)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar (seljaga) kätlemas ärimees Alexander Kofkiniga.
Edgar Savisaar (seljaga) kätlemas ärimees Alexander Kofkiniga. Foto: Politsei

Endise Tallinna linnapea Edgar Savisaare protsessil Harju maakohtus on nüüdseks läbi kuulatud kõik kriminaaluurimise käigus pealtkuulatud kohtumiste helilindid. Tegime ülevaate, millistes kohtades kaitsepolitsei kahtlustatavate järele luuras.

Info, kes kaitsepolitsei töötajatest Savisaart ja temaga seotud isikuid 2014. ja 2015. aastal pealt kuulasid ning milliseid tehnikavahendeid nad selleks kasutasid, on riigisaladusega 50 aastaks kaitstud.

Seda, kuhu täpselt pealtkuulamisseadmed paigutati, teavad vaid kapo töötajad. Küll aga on teada paigad, kus Savisaare ja tema lähikondsete kohtumised aset leidsid.

1. Vene restoran Balalaika

Ärimees Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare pealtkuulatud kohtumised leidsid 2014. aastal valdavalt aset just selles Meritoni hotelli hoones asuvas vene restoranis. Nii polnud imestada, et helilintidel käis jutt pidevalt selle üle, kas tellida pelmeene või Rassolnikut – mõlemad toidud pärinevad vene köögist. Juttu toidu üle oli salvestistel lausa nii palju, et möödunud teisipäeval ütles kohtunik, et ei taha jälle kaheksa lehekülge juttu Rassolnikust kuulata.

Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare sõprus – fotojäädvustused Meritoni hotelli fuajeest. Taamale jääb Balalaika restoran.
Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare sõprus – fotojäädvustused Meritoni hotelli fuajeest. Taamale jääb Balalaika restoran. Foto: Uurimistoimikud
Savisaar ja Kofkin sisenemas balalaika restorani.
Savisaar ja Kofkin sisenemas balalaika restorani. Foto: Uurimismaterjalid

Kui valdavalt lobisesid Kofkin ja Savisaar oma terviseprobleemidest ja arutasid maailmapoliitika üle, kusjuures suurem osa ajast rääkis Kofkin, siis kapo töötajad tabasid vestlustest ka selle osa, mille eest riigiprokuratuur neile hiljem kriminaalsüüdistused on esitanud. Korduvalt räägiti Hispaania reisist, kus Savisaar Siret Kotkaga lõpuks ära käis ning Kofkin tõstatas kohtumistel ka oma ärihuvidega seotud teemasid, nagu tema ettevõtete rendilepingud Tallinna linnaga või konverentside korraldamine Meritoni hotellis.

Kofkiniga räägiti ka Keskerakonna rahastamisest Šveitsi pankade kaudu.

2. Meritoni hotellituba

Üks vähestest kohtumistest, mis Harju maakohtus täielikult ette mängimata jäeti, toimus ärimees Alexander Kofkinile kuuluvas hotell Meritoni numbritoas jaanuaris 2015.

Pelglik Natalja lahkumas Meritoni hotelli numbritoast kohtumiselt Edgar Savisaarega. / Uurimismaterjalid
Pelglik Natalja lahkumas Meritoni hotelli numbritoast kohtumiselt Edgar Savisaarega. / Uurimismaterjalid Foto: Politsei

Nimelt kohtus Edgar Savisaar hotellitoas Nataljaga (pärisnimi toimetusele teada – toim). Süüdistuse järgi tasus numbritoa eest ärimees Alexander Kofkin. Savisaare kaitsja Oliver Nääs taotles kohtus, et kohtumist ei mängitaks üldse ette, kuna selle sisu on intiimne.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus oli kaitsja palvega nõus, kuid ei nõustunud, et tegu on vähetähtsa tõendiga. Kohus teatas, et arvestab tõendit, kuid tutvub selle sisuga ise.

Helisalvestiselt võib kuulda Savisaare ja Natalja vahelist kaheti mõistetavat mesijuttu ning teksti transkriptsiooni järgi ka suudluste hääli.

3. Kohvik Mademoiselle

Samuti Meritoni hotelli esimesel korrusel asuvas Prantsuse kohvikus Mademoiselle kohtus Keskerakonna finantssekretär ja Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo erinevate tegelastega, 22. jaanuaril kohtus ta seal Tallinna Majanduskooli õpilaskodu valvuri Viktor Tarassoviga. Kapo kuulas vestlust pealt.

Viktor Tarassov ja Kalev Kallo kohvikus Madmoiselle.
Viktor Tarassov ja Kalev Kallo kohvikus Madmoiselle. Foto: uurimistoimik

18. detsembril kohtus Kallo kellegi Läti Vabariigi telefoniabonenti kasutava Raimondiga.

Kallo eesmärk oli lätlase kaudu erakonnale rahastust saada. Kallo seletas lätlasele, et Eestis on nii, et pangad ei taha parteidele laenu anda. Ta rääkis, et neil oli soob saada ühe Läti panga Baltic Baltikums filiaalist krediiti üks miljon eurot 25 kuuks. Aga «mitte sittagi», nagu Kallo end väljendas. Samas rõhutas Kallo, et tahaks raha saada ikkagi ametlikult ja laenu tagatiseks võiks olla parteikontor. Raimond lubas asja Baltic Baltikumis uurida.

Kallo kohtumas Mademoiselle'i kohvikus lätlasega.
Kallo kohtumas Mademoiselle'i kohvikus lätlasega. Foto: Uurimismaterjalid

4. Linnapea kabinet ja tagaruum

Paljud vestlused leidsid aset Tallinna linnapea kabinetis linnavalitsuse hoones Vabaduse väljakul. Küll käis seal «jõuluvisiidil» Villu Reiljan, aga ka ärimehed Aivar Tuulberg ja Hillar Teder. Samuti kuulati pealt Savisaare jutuajamisi alluvate ja partneritega, sealhulgas näiteks abilinnapea Taavi Aasaga ja reklaamiärimees Paavo Pettaiga.

Paavo Pettai ja Edgar Savisaar linnavalitsusest väljumas.
Paavo Pettai ja Edgar Savisaar linnavalitsusest väljumas. Foto: Uurimismaterjalid

2014. aasta jõulude eel tegi ärimees Vello Kunmanile kuuluvas Silikaat Grupis töötanud Villu Reiljan oma bossi palvel linnapea juurde jõuluvisiidi, nagu ta seda ise nimetas. Reiljan vahendas linnapeale Kunmani tütre Kerstin Kunmani majaehituse probleemi Nõmmel.

«Mul oli üks konjak antud jõulukaardiga, andsin need üle, ütlesin ka seda, et boss teatab, et ta on nõus Keskerakonda toetama 20 000 euroga,» tunnistas Reiljan Harju maakohtu ees.

Linnapea kabinetis käis 19. jaanuaril koos Kalev Kalloga ka ärimees Hillar Teder. «Kuule, teeme need valimised ära, aga teeme nad kohe niimoodi...tõsiselt. Tule mulle appi, ja ilma sinuta ma hakkama ei saa, aga sina ei saa ka ilma minuta hakkama,» lausus Savisaar vestluses Tederile otsekoheselt. Teder rääkis kinnistute vahetusest linnaga. Savisaar vastas, et kui nad suudavad valimistega ära lahendada poliitilised küsimused, siis lahenevad ka need teemad, mida Teder tõstatas.

Linnapea kabineti tagaruumis kuulati pealt ärimees Aivar Tuulbergi omavahelist jutuajamist Edgar Savisaarega. Tuulberg võttis teemaks Kultuurikatla ehitushanke, kus ta palus Savisaarel teiste ühispakkujate pakkumine kõrvaldada. Tuulberg soovis, et linn sõlmiks hankelepingu tema ettevõttega. Nii Savisaar toimiski.

Aivar Tuulberg külastamas Tallinna linnavalitsust.
Aivar Tuulberg külastamas Tallinna linnavalitsust. Foto: Uurimismaterjalid

5. Hundisilma talu

Savisaare kodus Hundisilma talus kuulati samuti jutuajamisi pealt. Näiteks 14. detsembril külastas Savisaart ja praegust riigikogu liiget Siret Kotkat talus Alexander Kofkin. Kotka valmistas meestele süüa.

Kotka ja Savisaar rääkisid Kofkinile oma Hispaania reisist, mille maksis süüdistuse järgi kinni Kofkin. Seejärel arutati ka INTA kongressi, mille toimumist Meritonis Savisaar linnapeana süüdistuse järgi soosis. Lobiseti sellestki, kuidas Kallo üritab Keskerakonnale laenu saada. Kofkin pakkus välja, et uurib sel teemal maad Šveitsis.

Üks nn kakukaamera oli fotode tegemiseks paigutatud ka Hundisilma talu värava ette puu otsa.

Kofkinil on kaasas hulk kingitusi.
Kofkinil on kaasas hulk kingitusi. Foto: Uurimistoimikud

6. Poska maja Kadriorus

Kaitsepolitsei oli targu lutikaid paigaldanud ka Tallinna linnavalitsuse esindushoonesse Poska majja Kadriorus, kus toimus mitu erinevat kohtumist.

Süüdistusepisoodiga seotud kohtumine oli Poska majas 9. jaanuaril 2015, kui kokku said Tallinna linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Kalle Klandorf, ehitusärimees Aivar Tuulberg, MTÜ Eesti Spordiselts Kalev esimees Aleksander Tammert ja tuvastamata meesterahvas. Kohtumisel arutati põgusalt Kultuurikatla avamist.

Edasi arutasid mehed Kalevi staadioni ehitamise üle. Tuulberg käis Savisaarele välja idee, et ta võiks valimiste-eelsel ajal teatada, et algatab nn rahvusstaadioni detailplaneeringu tegemise ja sellest võiks veel väikse klipi teha (peab silmas reklaamklippi – toim). Savisaar naljatles, et nemad koos Tuulbergiga siis kahekesi seal klipis uisutaksid. Tuulberg vastas helilindis, et see on siis korruptsioon, kui tema ka kuskil pildis on.

Harju maakohtus mängiti ette ka 30. novembril 2014 toimunud kohtumine Poska majas, kus viibisid Edgar Savisaar, Kalev Kallo, transpordiettevõtja Stanislav Alteri ning Tallinna Majanduskooli õpilaskodu valvur Viktor Tarassov. Tarassovi ja Alteriga arutati peamiselt selle üle, kuidas võiks raha liikumine Putini parteilt Ühtne Venemaa Eestisse Keskerakonda käia. Savisaar selgitas, et see peaks käima mõne Eesti inimese või firma kaudu, muul juhul järgneks skandaal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles