Vihma ennustamisel jagub meil arenguruumi (1)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünoptik Taimi Paljak
Sünoptik Taimi Paljak Foto: Georg Kõrre

Ilmateenistuse juhtivsünoptik Taimi Paljak ei tee saladust, et vihmasadu saaks paremini ennustada, aga eksimuste taga pole mitte lihast ja luust sünoptikud, vaid üks üsna keeruline arvutiprogramm. Muide, juba praegu valmivad Norra ilmaprognoosid ilma igasuguse inimese sekkumiseta.

Mustamäe teel keskkonnaagentuuri hoone esimesel korrusel toimetavad ühed Eesti kõige tuntumad ja nõutumad, ent teisalt ka kirutumad inimesed, sünoptikud. Need riigiametnikud on pidanud meediaga iga päev suhtlema juba hallil nõukogude ajal. Kes ei mäletaks legendaarset Ilma-Pilvit ehk Pilvi Kirsit, kes peab praegu pensionipõlve.

Taimi Paljakul on staaži üle 30 aasta. Tema ütleb, et nõukogude ajal tehti ilmaprognoos kolmeks päevaks ja sageli ei pidanud Moskva kaudu tulnud prognoosikaardid paika, sestap koostasid Eesti sünoptikud ilmakaardi ja prognoosi pigem ise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles