Lepo Sumera korteri rääkimata lugu (8)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perega Pärnut külastanud Paul Kurgo võttis kohtumisele ajakirjanikuga kaasa dokumendid ja fotoalbumi, et esiisade lugu lõpuks ära rääkida.
Perega Pärnut külastanud Paul Kurgo võttis kohtumisele ajakirjanikuga kaasa dokumendid ja fotoalbumi, et esiisade lugu lõpuks ära rääkida. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tundmatust Suurbritannia vanahärrast Edgar Kurgost (89) sai tänavu juunis antikangelane – võõras, kes armastatud heliloojast Lepo Sumerast maha jäänud pere peavarjuta jätab. Otsuse, et Sumerate perekonnal pole õigust Tallinna südalinna korterile, kus nad on elanud üle 30 aasta, tegi Tallinna ringkonnakohus 15. juunil. Täpselt nädal aega hiljem korteri õigusjärgne pärija, toosama Briti kodanik Edgar Kurgo suri.

Aga tema lugu ei jää rääkimata. Selle eest seisab Edgar Kurgo poeg Paul (61), kes jätkab isa alustatud kohtuteed Sumerate ja Tallinna linnaga Gonsiori tänava korteri pärast. Enamik ajast, mil Sumerad on korteris elanud, on kestnud ka vaidlus Kurgodega. Pauli arust on aga korter seda kõike väärt. «Kui eesmärk oleks ainult raha, siis me oleks kõik juba aastaid tagasi lõpetanud, sest me oleme vaidlemisele kõvasti raha kulutanud,» ütleb Paul. Tänaseks on 140-ruutmeetrisel kesklinna korteril siiski ka korralik rahaline väärtus, tunnistab ta. Ent vaidlus sai alguse 90ndatel. «24 aastat tagasi ei olnud see sisuliselt midagi väärt, aga me tahtsime korterit ikkagi tagasi. Asi ei ole rahas, vaid õigluses ja emotsionaalses sidemes,» lisab Paul, kes eesti keelt ei räägi, ent külastab siinseid sugulasi sageli.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles