Kuidas ja kus digihiilida, digiuurida ja digireisida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid-kassid-kassid!
Kassid-kassid-kassid! Foto: Ekraanitõmmis

Maailm on suur ja lai, rännukihk ajab hinge sügelema nii seljakotiränduritel kui ka luksuseihalejatel. Kuidas aga reisida kodust lahkumata?

Ikka juhtub, et hing on reisiks valmis, kuid mõnikord ei sobi lennud ega aeg. Või juhtub see kõige argisem – rahatähti lihtsalt napib. Siis saab rändurihinge rahustada digitaalse maailma lõbudega. Võib end kiusata, otsides kõige odavamaid reisipakkumusi tuleviku tarbeks, võib avada lihtsalt Google Mapsi ja asuda mööda ilma ringi vaatama ja «rändama». Võib riigi või linna kaupa veebis surfata ja vaadata, mida huvitavat silma hakkab. Võimalusi on tohutult. Võib niisama «digireisida» või korjata maksimaalselt infot, et ise kohale minnes juba väga täpselt teada, mida sihtpaigas teha ja kogeda.

Moodne piilumine ehk avalikud veebikaamerad

Veebikaamerate ajalugu algas 1991. aasta lõpus Trojan Roomi kaameraga Cambridge’i ülikooli arvutilaboris. Lühike kokkuvõte: tegelased olid tüdinenud asjata kohvimasina manu jooksmast (teate, selline läbi filtri vett tilgutav, alt soojendusega kannuke), sest kord ei olnud piisavalt kohvi järel, kord jälle polnud uus laar veel valmis. Paar kärsitumat tegelast suunasid kaamera kohvimasinale ja saatsid pildi teiste laboritegelaste desktop’idele. Ja maailma esimene veebikaamera oligi sündinud.

Cambridge’i kohvipotikaamera sai maailmakuulsaks ja lülitati välja alles kümme aastat hiljem.

Tänapäeval on kaamerad sisuliselt kõikjal. Tõsi, enamik neist peaksid valvama korra ja vara järele. Aga siiski on piisavalt ka meelelahutuslikke ja hariduslikke kaameraid. Millised kaamerad aitavad hästi aega kulutada ja lasevad mõtetel puhata?

Foto: Ekraanitõmmis

Veneetsia romantika kiirvariant

www.palazzobembo.com/webcam

Gondlid ja paadid ja laevad muudkui sõidavad. Turistid sagivad. Tee korralik mereannipasta, kutsu kallim külla, sööge ja nautige taustaks veebikaamerat. Ei ole ohtu, et päike liigselt kõrvetab või tuvid kiusavad. Romantika kiirvariant.

Kõik ja rohkemgi veel

www.earthcam.com

Tegelikult on maailmakaamera saidile kogutud suur hulk veebikaameraid. Sealt leiad nii Niagara joa kui ka Eiffeli torni. Loo kirjutamise ajal sajab näiteks Dublinis sooja vihma ning pubide uksed on kutsuvalt lahti.

Foto: Ekraanitõmmis

Loomad elutoas

animalslife.net/pesaleidja-3

www.looduskaamera.ee

www.interactivezoo.eu

Pesaleidja kassikaamera pakub kassisõbrale hingekosutust. Vaadake ise, on ju rahvatõde, et pool internetti koosneb kassipiltidest. See pildimeri siin on ajas liikuv. Umbes kolmkümmend kassi korraga. Selle vastu ei saa.

Looduskaamera on kodumaine au ja uhkus. Väga hariv on vaadata, kuidas elavad linnud pesaelu või mismoodi käituvad metsaloomad toiduplatsil. Kaks kevadet-suve olen oma ajast panustanud kurepere toimetustele kaasa elades. See on sõltuvust tekitav.

Tallinna loomaaia kaameratest näeb elukate sekeldamist. Selle suve hitt oli muidugi ninasarvikumamma ja ninasarvikutitt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles