Lõuna-Eestis uputab, maanteeamet sulges kaks teed, Trad.Attack! muutis kontserdi asukohta (4)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimaste päevade tugevad vihmahood on põhjustanud Põlvamaal ulatuslikke üleujutusi, maanteeamet sulgeb kaks teelõiku ning ansambel Trad.Attack! muudab kontserdi asukohta, kuna esinemispaik on vee all.

Suure-Veerksu külas Räpina-Kahva riigitee kuuendal kilomeetril on vesi viinud ära ligikaudu kümme meetrit teemullet ning seal paigaldab hooldepartner praegu märke ja tee suletakse, teatas maanteeamet.

Samuti suletakse liiklusele Toomasmäe – Suure-Veerksu riigitee lõik 5,7.–6,3. kilomeetrini, sest see on Mädajõe kõrge veetaseme tõttu vee all.

Maanteeamet loodab alustada nende teelõikude taastamist esmaspäeval, juhul kui veetase on selleks ajaks alanenud.

Viimastel päevadel on Põlvamaal sadanud palju vihma ning sellest tulenevate uhete tõttu võivad veel mõned kruusateed olla raskemini läbitavad.

«Lisaks sajule on tugeva tuule tõttu teedele murdunud puid. Rohkem on probleemseid lõike Räpina piirkonnas ning kohati Värska ja Koidula piirkonnas,» ütles maanteeameti Lõuna regiooni hooldeosakonna juhtivinsener Margus Leetberg.

Maanteeamet paneb liiklejatele südamele, et sõidukiirus tuleb valida teeolude järgi ning liigeldes olla tähelepanelik.

Vihm ujutas ansambli Trad.Attack! kontserdipaiga üle

Ansambli Trad.Attack! laupäevane kontsert Põlvamaal viiakse Treski küüni heinamaalt üle Värska laululava platsile. Põhjuseks on kolm päeva järjest sadanud vihma tekitatud üleujutused, mis on kontserdi ettevalmistuse ja korraldamise Treskis muutnud võimatuks.

Ansambli pillimehe Jalmar Vabarna sõnul on Treskis kolm päeva vahetpidamata vihma sadanud ja see on heinamaa üle ujutanud.

«Veetase on nii kõrge, et sügisel heinamaal maa sisse pandud drenaažitorud, mille ülesanne on heinamaa kuiv hoida, on vee all ning enne kui veetase kraavides ei alane, ei muutu ka heinamaa olukord,» ütles Vabarna.

Kontserdipaigale tuleb tuua palju tehnikat, alustades lavast, heli- ja valgustehnikast ning lõpetades kemmergute ja soojakutega, kuid raskeveokid ei pääse alale ligi.

Päästeameti käitumisjuhised tugeva vihmasaju korral

Tugev vihmasadu on sajuhulk 30 millimeetrit ühe tunni või lühema aja vältel (paduvihm) või sajuhulk 50 millimeetrit ja üle selle 12 tunni või lühema aja vältel.

Mida saab ennetavalt teha

  • uuri, millise veetaseme korral sinu majapidamine on ohus
  • hangi võimalikult täpne ilmaprognoos ning ole hästi informeeritud veetaseme muutumisest
  • ehita vajadusel veetõkkeid (kasutades liivakotte, sõrestikke jne), et kaitsta veetõusu eest oma majapidamist
  • puhasta kraavid

Mida teha ohu korral:

  • Kui avastad, et veetase tõuseb ohtlikult kiiresti, teavita sellest naabreid, kohalikku omavalitsust ja päästeasutust.
  • vahetu ohu korral lülita maja elektrivõrgust välja
  • soovitavalt ära sõida läbi üleujutatud piirkonna. Võimalusel vali sihtpunkti sõitmiseks muu ohutum tee. Üleujutuste ajal on kõige rohkem inimesi uppunud autodes.
  • hoia eemale üleujutatud alajaamadest ning elektriseadmetest ja -kaablitest. Elektrilöök on sagedane hukkumise põhjus üleujutuse korral.

Selgita välja ka täiendavad ohud, mis võivad kaasneda üleujutusega:

  • kariloomadele
  • loomasöödale (silo- ja põhupallid)
  • küttepuudele
  • lahtistele esemetele (näiteks aiamööbel)
  • sõiduvahenditele
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles