Saksamaal kasutatakse omapärast valimissüsteemi

Martin Kutti
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa parlamendihoone Berliinis.
Saksamaa parlamendihoone Berliinis. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Liidupäev (Bundestag) on Saksamaa parlamendi alamkoda, kuhu kuulub ametlikult 598 liiget, kuid liikmete arv ei ole kindlalt fikseeritud. Võrreldes mõne teise riigi valimissüsteemiga toimub Liidupäeva valimine omanäolise korralduse järgi, mida kutsutakse segasüsteemiks.

299 liiget valib rahvas lihthäälteenamuse põhimõttel ühemandaadilistest ringkondadest ja 299 liiget saavad koha proportsionaalsuse põhimõttel parteinimekirjade järgi. Maakeeli öeldes tähendab see, et valimistel annab iga inimene kaks häält, ühe sobilikule kandidaadile ja ühe enda eelistatud erakonnale.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi võrdleva poliitika professor Vello Pettai tõi näite: «Võimalik on oma hääli jagada erakondade vahel, toetades näiteks kohalikku SPD ringkonnakandidaati, aga erakonnanimekirjade osas eelistades Rohelisi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles