Ekspert: röövijad tahavad videoga tuntust suurendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan Fraser
Alan Fraser Foto: SCANPIX

Tõsiasi, et pantvangistatud eestlaste videoläkituses ei olnud näha koraanivärsse ega islamisümboleid, muudab vähetõenäoliseks, et röövi taga on islamistid, ütleb Briti julgeolekufirma AKE Group Lähis-Ida analüütik Alan Fraser.

«Märkimisväärne on, et video ei sisalda koraanivärsse ega islamistlikke sümboleid. Arvestades varasemat kahtlust, et [eestlaste] röövi taga on sunniitlik mässulisrühmitus – olgugi et sellele mingit kinnitust ei ole –, oleks see ühe islamistliku grupeeringu poolt ootamatu,» ütles Fraser Postimehele.

Tema sõnul tundub tõenäolisemana, et video tegi sama rühmitus, mis ratturite röövi eest vastutuse võttis ja lunaraha nõudis ehk vähetuntud Taassünni ja reformi liikumine. «Midagi kindlat on raske väita, sest olukord on segane ja meil pole selle grupeeringu kohta infot.»

Fraser peab tõenäoliseks, et pantvangistajad avaldasid video oma «profiili» tõstmiseks. «Ja kui nende eesmärk on saada lunaraha, tundub loogiline suurendada oma tuntust ja seeläbi võib-olla ka lunaraha nõuet,» nentis ta.

Intervjuud Alan Fraseriga loe homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles