Ilona Leib: miks näevad «püssid» naised vahel igavad välja?

Ilona Leib
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilona Leib
Ilona Leib Foto: Erik Prozes / Postimees

«Kirjuta ometi sellest, miks muidu täiesti püssidest naistest saavad igavad klanitud kontoririiete kandjad, kui neile ette öelda, et läheb pildistamiseks,» šokeerib mind tippajakirjanik. Ta ise ei saavat seda teemat käsitleda – šovinistiks tituleerimine terendab juba soo pärast. «Mulle meeldivad ilusad naised,» ütleb ta justkui vabandades. Mulle ka meeldivad ilusad naised, kinnitan varmalt.

Lisaks meeldivad mulle targad inimesed, olgu nad naised või mehed. Minule on teemapüstituses konflikti vähe – või on süüdi mu amet. Iga mõistlik inimene kujundab nii oma sisulist kui ka visuaalset kuvandit, kui astub hulga inimeste ette, kellel ei ole eriti aega, huvi ega võimalust süveneda sellesse, kes ta päriselt on. See, mida me öelda tahame või endast kujutame, peab saama kiiresti klaariks. Või kui soovite, siis pakend peab sisu toetama, andma mingi sissejuhatava lubaduse, määrates peale funktsionaalsuse ka seda, kellele see mõeldud on.

Püüdsin järgmise tunni nuputada, mida «püss» naine vestluspartneri jaoks tähistab, ja arvan end aru saavat, et see kujund sisaldas ühtaegu nii julgust kui ka seksikuse eksponeeritust. Selge on see, et õnneks on inimesed erinevad, sealhulgas on erinevad kehatüübid, maitse-eelistused ja taotlused, kuid minu jaoks taandub kõik sisu toetava või mittetoetava välimuse skaalale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles