Talvik meenutab kokkupuudet Konovaloviga (5)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna esimehe Artur Talvik.
Vabaerakonna esimehe Artur Talvik. Foto: Sander Ilvest

Edgar Savisaare valimisliidu ning ettevõtjate Jüri Mõisa ja Urmas Sõõrumaa Tegusa Tallinna ühisprojektis püüab pealinna volikogu liikme kohta ka Valeri Konovalov, kelle kohta tegi kaitsepolitseiamet 2004. aastal Riigi Teataja Lisas teadaande, et see inimene pole end hoolimata KGB taustast Eesti riigile vabatahtlikult üles andnud.

Nüüdse Vabaerakonna esimehe ja riigikogu liikme Artur Talviku ning tema sõbra Margus Kasteheina seiklused noorusuljas vastupanuvõitluses leidsid aset 1980. aasta sügisel, mil kurikuulus raadio- ja teleilma jalgpallimeeskondade vaheline võitlus ning ansambli Propeller karjatus polnud veel kajanud, kuid õhk oli Tallinna tänavatel ärevust ja hoogu täis. Konovalov töötas toona Eesti NSV Riikliku Julgeoleku Komitee 5. osakonna 2. jaoskonnas vanemoperatiivvolinikuna. See osakond tegutses ideoloogilise vastuluurega ja oli pühendunud noorsoo mõjutamisele.

Talvik räägib oma loo. «Oli 1980. aasta september, kuum sügis, mis kulmineerus nn noorsoorahutustega. Seesama kuulus sügis, mil toimus raadio- ja telemeeskondade jalkamatš, kus Propeller möllas. Meie sündmused toimusid aga enne kõiki neid rahutusi. Oli aeg, mil punkrokk oli väga moes ning otsustasime sõbra ja klassivenna Margus Kasteheinaga Eestis esimesed punkarite harjad pähe lasta. Hirmul ja minestamise äärel juuksurid keeldusid aga minu harja punaseks või roheliseks värvimast. Pika kauplemise peale saime neilt pintsli ja värvi ning soovituse ise maalritöö teha.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles