Prokuratuur esitab Tallinna Sadama kriminaalsüüdistused lähinädalatel

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand koos uurijatega vahistamise õhtul.
Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand koos uurijatega vahistamise õhtul. Foto: Sander Ilvest

Tallinna Sadama kriminaaltoimikuga tutvunud kahtlusaluste kaitsjad esitasid riigiprokuratuurile seitse erinevat taotlust, millest rahuldati osaliselt täiendavate menetlustoimingute taotlused. Süüdistus loodetakse kriminaalasjas esitada veel septembrikuu jooksul.

Riigiprokurör Laura Feldmanis ütles, et taotlused on erineva sisuga. «Mõned on taotlenud kriminaalmenetluse lõpetamist. Need taotlused jäid rahuldamata, kuna kohtueelse menetluse käigus tõusetunud kahtlused ei ole ära langenud,» kommenteeris Feldmanis. Lisaks taotleti täiendavate menetlustoimingute teostamist, mis rahuldati osaliselt.

Järgmiseks sammuks prokuratuuri poolt on süüdistuse esitamine ning süüdistusakti kohtusse saatmine. «Usun, et see saab septembris tehtud,» lisas riigiprokurör.

Kokku on kriminaalasjas 15 kahtlustatavat, kelle seas on nii füüsilisi kui ka juriidilisi isikuid.

Kui algselt oli riigiprokuratuur andnud kaitsjatele aega materjalidega tutvumiseks 31. juulini, siis ühe süüaluse, Allan Kiili kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul oli seda liialt napilt ning ta taotles tähtaja nihutamist 1. septembrini. Riigiprokuratuur rahuldas taotluse osaliselt, pikendades tutvumisaega 22. augustini.

«Süüdistusmaterjali on 77 köidet ehk ligi 19 000 lehekülge, sealhulgas dokumente, koosolekute protokolle, kirjavahetusi ja muud sellist, mida ei ole võimalik lugeda nagu juturaamatut. Süüdistuse sisulise tutvumisega juuliks lõpule jõuda oli ebareaalne. Materjal on olnud pidevalt töös ja asja sisuline läbitöötamine käib igapäevaselt,» kirjeldas Pilv BNSile.

Riigiprokuratuuri kinnitusel lõpetas kaitsepolitsei Tallinna Sadama endiste juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiili kriminaalasja kohtueelse menetluse juuni alguses ja edastas toimikud meeste kaitsjatele.

Kaitsepolitsei pidas Tallinna Sadama juhatuse endised liikmed Allan Kiili ja Ain Kaljuranna kinni kaks aastat tagasi 26. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles