Eesti kirikutes peeti suure reede jumalateenistusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomkirik .
Toomkirik . Foto: Toomas Huik.

Kõikjal Eesti kirikutes peeti täna suure reede jumalateenistusi; tallinlased käisid selle tähistamiseks ristiteel, mis viis läbi vanalinna kirikute.
 

Seekord võeti ristiteele kaasa ka eelmise Euroopa kultuuripealinna Ruhri kingitud rist, mis jõudis Tallinna paari päeva eest, see metallist rist sümboliseerib ajaloolisi sidemeid ja ühist kristlikku kultuuriruumi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalnet kaamerat».

Suure reede ristiteel saavad kokku inimesed, kes kuuluvad erinevatesse kogudustesse ja igal aastal on ristiteel osalejaid rohkem; kui eelmistel aastatel olid ristiteekäigul põhiliselt lapsed ja pered, siis tänavu oli mitmesaja ristteelise hulgas rohkem täiskasvanuid.

Ristitee viis Jaani kirikust Kaarli kirikusse ja sealt edasi Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku Toompea keskusse, ristitee on selleks, et mõtestada suure reede tõsist tähendust.

Ristitee viis ka Tallinna Toomkirikusse ning lõppes Oleviste kirikus, ristiteed on kristlikus Euroopas tuntud juba sajandeid ja sellel traditsioonil on katoliiklik taust, Kristuse surmale järgneb ülestõusmispüha, mida tänavu tähistavad õigeusklikud, protestandid ja katoliiklased ühel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles