Saaremaa kalurid katsetavad esimesena Eestis hülgepeletajat

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi teadlased katsetavad koostöös Saaremaa kaluritega käesoleval aastal ainulaadseid seadeldisi, mis peaksid peletama kaluritele palju peavalu valmistavad hülged mõrdade lähedusest.

«Tegemist on elektrooniliste seadmetega, mis tekitavad hüljestele ebameeldivalt tugevat heli, mille mõjupiirkond ulatub seadme juurest 50–100 meetri kaugusele ja niisiis peaks olema sellega võimalik kaitsta tervet räime seisevnoota,» rääkis Eesti mereinstituudi kalabioloogia ja kalanduse osakonna juhataja Markus Vetemaa Meie Maale.

Tema sõnul ei tekita Norras leiutatud kõrge, 15-kilohertsise heliga hülgepeletaja hüljestele ega ka lindudele mingit kahju, vaid on neile lihtsalt ebameeldiv kuulda ning seega eelistavad loomad seadme lähipiirkonnast lahkuda. Kalad seda heli ei kuule ja ka inimkõrvale on see raskesti kuuldav.

Markus Vetemaa paigaldas koos kaluritega hülgepeletajad teisipäeval ja kolmapäeval kahte kohta Saaremaal – Sõrves ja Nasval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles