Foto: Eesti suursaadik USAs andis Trumpile üle volikirja

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Lauri Lepik.
Donald Trump ja Lauri Lepik. Foto: Eesti saatkond Washingtonis

Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides Lauri Lepik andis eile Valges Majas president Donald Trumpile üle oma volikirja.

Volikirja üleandmisele järgnenud vestluses rõhutas suursaadik Eesti ja USA pikaajalisi lähedasi suhteid. «USA aastakümnete pikkune poliitika Eesti riikluse järjepidevuse tagamiseks, kõrgetasemelised vastastikused visiidid ja USA vägede kohalolek piirkonnas kannavad selget sõnumit: USA on Eesti jaoks üks olulisemaid liitlasi,» sõnas Lepik.

Trump ütles, et  Eesti on riigina eeskujuks mitmes valdkonnas. Seda nii usaldusväärse liitlasena NATOs, aga ka demonstreerides oma liidrirolli Euroopa Liidu eesistujamaana. President hindas kõrgelt Eesti osalust terrorismivastases võitluses, sealhulgas Afganistanis ja Iraagis.

Suursaadik Lepik sõnul näeb Eesti võimalusi koostöö tihendamiseks mitmes valdkonnas, eelkõige kaubandussuhete ja vastastikuste investeeringute arendamisel. Ka president kinnitas, et on oluline suhteid neis valdkondades süvendada ja laiendada.

Trump leidis, et Eesti juhtroll küber- ja digitaalsetes küsimustes on väga oluline saavutamaks ühiseid julgeolekueesmärke. Lepik lisas, et Eesti ja USA vaheline küberkoostöö on heal tasemel, kuid intensiivsem infovahetus aitaks selle tõsta uuele tasemele. 

Mõlemad nõustusid, et USA ja Eesti sõprust ning suhteid on vaja süvendada ja edasi arendada.  

Lauri Lepik on omandanud poliitikateaduste magistrikraadi Humboldti Ülikoolis Saksamaal. Välisministeeriumisse asus ta tööle 1995. aastal, aastatel 1996–2000 töötas ta Eesti suursaatkonnas Washingtonis. Järgnevalt töötas Lepik erinevatel ametikohtadel välisministeeriumis ning 2004–2005 kaitseministeeriumis.

Aastatel 2011–2012 oli Lepik Eesti suursaadik Ukrainas ja Moldovas, enne tööleasumist Washingtonis 2012–2017 Eesti suursaadik NATO juures. Lepik on abielus Riina Kionkaga, kes töötab Euroopa Ülemkogu alalise esindaja Donald Tuski välispoliitika nõunikuna. Neil on kaks last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles