Kliinikumi psühhiaatriahaigla valvab patsiente õhinapõhiselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli psühhiaatriakliinik.
Tartu Ülikooli psühhiaatriakliinik. Foto: OVE MAIDLA/PM/SCANPIX BALTICS

Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliinik peab puuduliku rahastamise tõttu jälgima patsiente õhinapõhiselt ja patsientide privaatsust rikkuva ulatusliku videovalvega.

Õiguskantsler on järjepidevalt leidnud, et kõikide isikute ööpäevaringne videovalvamine nende vahetus kasutuses olevates kambrites ja palatites võib alusetult riivata põhiõigust eraelu puutumatusele.

Kliinikumi juhatuse esimehe Urmas Siiguri sõnul ei ole aga mõistlikke alternatiive statsionaaris viibivate patsientide videovalve vähendamiseks. Haiglaravile satuvad raskes seisundis patsiendid, kes käituvad sageli enda suhtes agressiivselt.

«Kuigi kliinikus on õnnestunud haiglaravil viibivate patsientide hulgas enesevigastuste arvu vähendada, on see olnud äärmiselt kulukas ja aeganõudev õhinapõhine tegevus. Näiteks ei kata üldpsühhiaatrias haigekassa rahastatud sisehaiguste voodipäeva teenuse hind vajaminevat arstlikku ja õenduspersonali koosseisu,» märkis Siigur.

Tema sõnul ei ole praeguse rahastamismudeli juures patsientide käitumise üldiseks jälgimiseks piisavalt ametikohti. Tehnoloogilised abivahendid on üks võimalustest, kuidas piiratud ressursi korral turvalisust tagada. Osalise videovalve tekitamine ei taga turvalisust olukorras, kus patsiendid võivad vabalt osakonnas ringi liikuda, kirjutas Siigur kolmapäeval õiguskantslerile saadetud selgituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles