Tuleroaks langenud Järva-Jaani veski läheb lammutamisele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduloo-uurija ja Järva-Jaani gümnaasiumi õppealajuhataja Silva Kärner korraldab õpilastele mälestuste kogumise võistluse, et vana veski säiliks vähemalt sõnas ja pildis. Tulekahju tõttu on veski varisemisohus ja arvatavasti lammutatakse peagi.
Koduloo-uurija ja Järva-Jaani gümnaasiumi õppealajuhataja Silva Kärner korraldab õpilastele mälestuste kogumise võistluse, et vana veski säiliks vähemalt sõnas ja pildis. Tulekahju tõttu on veski varisemisohus ja arvatavasti lammutatakse peagi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Ööl vastu läinud laupäeva süttinud Järva-Jaani veskist jäid alles vaid varemed ning


varisemiseohtlik hoone on kavas lammutada.

Järva-jaani abivallavanema Uku Talviku sõnul tuleb huviliste eemalehoidmiseks ehitada maha põlenud veski ümber tara, sest hoone on varisemisohtlik, kirjutab Järva Teataja.

Samuti tuleb vallavalitsusel leida raha, et aidata omanikul hoonet lammutada. «See on üsna kulukas ettevõtmine,» lisas ta.

Praegust olukorda hindas Talvik nutuseks, sest tegu oli ajaloolise hoonega. «Rahakahju ei oska veel öelda, suurem kahju on Metstaguse Agrol, sest neil on loomadele jahu jahvatamisega raskusi,» lausus ta.

Metstaguse Agro juhatuse esimees Teet Kallakmaa ütles, et veski hävines täielikult ja nüüd tuleb mõelda, kuidas leida uus tootmiskoht. Seni kasutab osaühing ehk naabrite abi ja proovib asja teistmoodi lahendada.

Kahjusid pole Kallakmaa kokku liitnud. «Vana hoone tuleb lammutada, ei kujuta ette, kui kalliks võib see minna,» lausus ta. «Teine kulutus on uue veski soetamine.»

Laupäeval tutvus veski olukorraga muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Tiit Schvede. «Kahju on sada protsenti,» lausus ta.

«Hoone on varisemisohtlik ja sellest mitte kunagi asja ei saa, see on selge.» Seega on Schvede meelest paratamatu, et hoone läheb lammutamisele.

Laupäeva varahommikul kell viis sai päästeamet teate, et Järva-Jaanis põleb neljakorruseline ajalooline jahu-, villa- ja saeveski.

Päästjate kohale jõudes oli hoone leekides. Tulekahju tipphetkel oli kohal 12 päästeautot ja Järvamaa operatiivkorrapidaja.

Päästjad said tulekahju kontrolli alla poolteise tunniga, kuid hoone sisustus hävis täielikult, kaasa arvatud ühes osas tegutsenud osaühingu Metstaguse Agro veski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles