Lukas: väga hea, et noored sotsiaalmeediat mõtestada saavad

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Peeter Langovits.

Aastaid haridusministri ametis olnud, praeguse riigikogu liikme Tõnis Lukase hinnangul on sotsiaalmeedia teema lisamine küpsuskirjandi teemaderingi väga tervitatav.

«See on aja küsimus, kui sellised teemad muutuvad valdavaks,» märkis Lukas Postimees.ee’le. «On väga hea, et noored peavad sotsiaalmeediat mõtestama.»

Nii nagu sotsiaalmeedia teema on uus areng, mida tuleks noortel käsitleda, on Lukase hinnangul väga oluline teema noortele mõtestamiseks ka keskkond. «Mõnevõrra üllatavalt seda siin ei ole, aga ega kümne teemaga ei saa kogu elu ära kirjeldada,» osutas Lukas. Teemal «Kui palju on asju, mida ma ei vaja» saab küll keskkonnast kirjutada, kuid tegemist on kitsamalt tarbimisühiskonna teemaga.

Üldiselt hindas Lukas teemasid ootuspärasteks. Väga oluliseks teemaks pidas ta «Minu Eestit». «Universaalne ja samas ka konkreetne – igaüks võib seal kirjutada erinevatest asjadest.»

Kui ta ise peaks veel koolipingis istuma ja kirjandit kirjutama, oleks ta just selle teema võtnud ning valinud kahe teemaarenduse vahel. Üks võimalik arendus oleks olnud eesti keele ja kultuuri püsimine ning arutelu selle üle, kui oluline on selle tagamiseks säilitada eesti keel peamise keelena hariduses. Teise võimaliku arendusena oleks ta kirjutanud immigratsioonist. «Me peame kindlasti tegema kõik selleks, et tulevane sisseränne ei mataks Eestit enda alla. Eesti inimesed peavad nägema, et Eesti ühiskond ja Eesti riik soovib neid siin näha – siis ei lähe nad siit ära,» selgitas Lukas.

Kui Lukas oleks tänasel päeval veel haridusminister, oleks ta noortele soovinud rahu, ainult rahu.

«Oleksin soovinud ka süvenemist oma teemasse, julgust seda käsitleda ja kindlasti ma oleksin lõpetanud sellega, et jätkake oma õpinguid Eestis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles