GALERII: mis on saanud Savisaare kurikuulsatest võiladudest? (5)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1992. aastal Edgar Savisaare poolt sisse murtud ladudes on nüüd võipüttide asemel juurikad. Ääsmäe küla ühe päevaga kuulsaks teinud juhtumist räägivad kohalikud tagasihoidlikult ja asjaosalised nimetavad kurikuulsat juhtumit teatraalseks pakasuuhaks.

«Ma tean küll sellest, aga midagi rääkida ei saa,» ütles anonüümseks jääda sooviv Kadarbiku Köögivili OÜ töötaja tollast juhtumit kommenteerides. Kunagisest Rävala OÜ laoruumist on või kadunud ning koha on sisse võtnud juurikad ja muud köögiviljad. «Võid siin küll enam pole,» ütles Kadarbiku Köögiviljad OÜ töötaja Ingrid Minnus.

Savisaare pakasuuha  

Oma riigi ja toimiva turumajanduse loomise esimesed aastat olid inimestele keerulised.  Poeletid olid tühjad ja inflatsioon üle tuhande protsendi. Valitsusjuht Edgar Savisaar kuulutas 92. aastal avalikult, et Eestis on majanduskriis. Tootjatel polnud väidetavalt midagi poelettidele tuua, kuid levinud jutu järgi hoiti varusid ladudes, et hiljem suuri summasid teenida. Edgar Savisaar kutsus endaga 92. aasta jaanuaris Ääsmäele Räavala OÜ ladudesse kaasa ajakirjanikud, et rahvale peidetud toiduvarusid näidata. 

Tollase Rävala OÜ esimehe sõnul rahva eest midagi ei peidetud. «Ega seal midagi vapustavat tänapäeva mõistes ei olnud,» ütles Viileberg. Tema sõnul oli 92. aastal lubatud osa piima kokkuostust töödelda ja müüa vabaturu hindadega. «Suure talongimajanduse ajal pidi või maksma üks või kaks kopikat pakk, aga see või, mis seal Ääsmäel oli, läks ekspordiks,» selgitas Viileberg kriisiajal või ladustamise põhjuseid. «Eks need olid esimesed turumajanduse katsetused,» ütles ta.

«Savisaar tahtis erakorralist seisukorda kehtestada ja oli vaja nii-öelda pakasuuhat saada, et toitu varjatakse,» rääkis Viileberg. Tema sõnul Rävala OÜ võid ei varjanud ja Savisaar seda konfiskeerida ei saanud. «Näidispoomine oli nii-öelda,» ütles tolleaegne Rävala piimandusühistu tegevdirektor.

«Praegusel ajal on see täiesti normaalne, et ladustatakse ja eksporditakse välismaale. Tollane aeg, turumajanduse algus, oli selline,» ütles Viileberg

Täna oma juurikaid kurikuulsas laos ladustava Kadarbiku Köögiviljad Oü juhatuse esimehe Ville Paki sõnul mäletavad tollasest juhtumist Ääsmäel vähesed. «Meie tulime ju siia 98. aastal ja selleks ajaks polnud seal võist haisugi,» ütles Pak. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles