Vanalinna välikohvikutes maksab õlletoop kuni viis eurot

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsi välikohvikud on turiste täis.
Raekoja platsi välikohvikud on turiste täis. Foto: Peeter Langovits

Tallinna vanalinna välikohvikutes maksab pool liitrit kõige odavamat olut 2,9 eurot ehk 45 krooni, Raekoja platsil aga tuleb mitmes istumispaigas välja käia ligi viis eurot ehk 78 krooni.

Viimase aja soojad ja päikesepaistelised päevad on hakanud vanalinna täitma igasuviste tänavakohvikutega. Raekoja plats on neist juba peaaegu tulvil, ainult Karli Kelder ei ole millegipärast veel laudu tänavale toonud.

Viru tänav on aga välikohvikutest veel suhteliselt tühi. Põhjus peitub ilmselt selles, et päike sinna ei paista. Ainult Viru väljaku poolses otsas teenindab paar-kolm istumiskohta kliente. Maestro restorani väliterrassil tuleb õlletoobi eest välja käia 2,9 eurot. Suhteliselt mõistlik hind. Samas kõrval seisavad Kehrwiederi kohviku lauad, kus õlu maksab juba 3.95 – 4.95 eurot ehk 62 – 77,5 krooni. 3,5 euroga saab kesvamärjukese kätte ka Viru väljakul endise pritsumaja ees olevast välikohvikust.

Mööda Viru tänavat Raekoja platsi poole minnes jääb ette Kalle Kusta restoran, mille menüüs on suurelt kirjas, et õlle saab terrassil kätte täpselt nelja euroga.

Vanaturu kaela jääva Olde Hansa restorani meeõlu maksab 4,9 eurot ehk ligi 77 krooni. Tendents ongi selline, et mida lähemale Raekoja platsile, seda kallimaks kesvamärjuke läheb. Kuid on ka erandeid. Näiteks restorani Troika joogikaardil oli kirjas, et kann õlut maksab sõltuvalt margist 2,9 – 3,5 eurot, mis Raekoja platsi kohta on ikka päris madal hind.

Vana Toomase restorani välisterrassil maksab õlu 3,9 eurot ehk 61 krooni, Rae restoranis aga 4,6 eurot ehk 72 krooni. Seega on hinnakõikumine üpris suur. Kokku teenindas Raekoja platsil täna keskpäeval kliente vähemalt kümme söögikohta.

Pikal tänaval oli tänaseks lauad tänavale toonud vaid kaks söögikohta, Dunkri tänaval valitses aga esialgu veel täielik vaikus. Ju siis ei ole suvehooaeg seal päris alanud. Vabaduse väljakul Wabaduse kohviku ees olid välja tõstetud vaid üksikud lauad ning õlu maksis seal 2,9 eurot.

Kesklinna valitsuse avalike suhete juhi Ivo Parbuse sõnul on kesklinnas umbes 130 potentsiaalset välitoitlustuskohta, neist umbes 100 vanalinnas. Praeguseks on vanalinnas välikohviku luba taotlenud poolsada ning mujal kesklinnas alla ettevõtja.

«Ilus ilm toob aga juurde ühe uusi taotlusi, nii et loa saanute arv kasvab lausa tundidega,» ütles Parbus.

Välikohviku ühe ruutmeetri hind Raekoja platsil on 31,07 eurot kuus. Võrreldes mullusega ei ole maksumus kasvanud. Ülejäänud tänavatel sõltub koha hind sellest, kui heas paigas välikohvik asub ning kui suur on selle käive. Parbus ütles, et kui söögikoht asub käidavast teest kasvõi mõni meeter eemal, siis äri seal lihtsalt ei lähe. Seetõttu on mitu kohvikut või baari käinud mitu korda käest kätte, kuid polegi järjele saanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles