Mutli: leppisin kohtu vältimiseks prokuratuuriga kokku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Ivanova ja Jaanus Mutli
Olga Ivanova ja Jaanus Mutli Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna eksliidri Edgar Savisaare protsessil täna Harju maakohtus tunnistusi andnud Tallinna endine linnapea Jaanus Mutli rääkis, et tegi kohtueelses menetluses prokuratuuriga ütluste andmise osas kokkuleppe, kuna soovis vältida kohtu alla minekut.

Mutli meenutas, et oli uurimise all seoses kahe Tallinna teavituskampaaniaga: 2013. aasta teisel poolel tehtud lasteaedade mänguväljakute uuendamise kampaaniaga ning Hiiu staadioni renoveerimiskampaaniaga. Mõlemat peab riigiprokuratuur varjatud valimisreklaamiks, mille eest tasuti ebaseaduslikult Tallinna eelarvest.

Lasteaedade klipi osas lõpetati Mutli sõnul tema suhtes menetlus kuriteokoosseisu puudumise tõttu, vutiteemalise klipi osas aga oportuniteedi klausliga. Sealjuures tuli initsiatiiv prokuratuuri poolt.

«Evestus ütles, et süüasi on võimalik lõpetada, kui ma annan süüstavaid ütluseid,» ütles Mutli, viidates Savisaare süüasjas riiklikku süüdistust esindavale juhtivale riigiprokurörile Steven-Hristo Evestusele. 

Mutli sõnul vastas ta kohtueelses menetluses kõikidele küsimustele vastavalt oma tõekspidamisele, välja arvatud viimasele küsimusele, mis käis selle kohta, kas Hiiu staadioni kampaania mõjutas valimistulemust. Mutli märkis, et kohtu alla minekust pääsemiseks möönis ta, et vutikampaania võis mõjutada valimistulemust, kuigi tegelikult ta nii ei arva. Mutli lisas, et ütles seda oma tunnistuses vaid sellepärast, et vältida kohtu alla sattumist.

Mutli rääkis kohtule, et 2013. aasta sügisel valimiste eel tehtud vutiteemaline reklaamikampaania, millel ta ka ise osales, oli tavaline linna teavitusüritus.

Hiiu staadioni muru renoveermise klipi tootmise asjaolusid meenutades märkis Mutli, et see jäi 2013. aasta septembri algusesse ehk toimus ligi kuu enne valimisi. «Mul oli seal isiklik huvi. Olen jalgpallile lähedal seisev isik, mu laps mängib jalgpalli, olen ise kohtunik ja soovisin, et murukate saaks vahetatud,» rääkis Mutli.

Ta selgitas, et linna soov oli linnarahvale teadvustada, et Nõmme staadioni murukate on uuendatud ning kampaania mõtted tulid PR-eksperdilt Raimond Kaljulaidilt. Esmalt soovis Kaljulaid plakatile ka Nõmme Kalju jalgpallureid, kuid Mutli sõnul polnud ta sellega päri, kuna ta on vutikohtunik ning ei soovinud oma sõltumatuse rõhutamiseks jalgpalluritega koos kampaanias osaleda.

Mutli sõnul otsustatigi siis, et plakatil on vaid tema kui aktiivselt tegev jalgpallikohtunik ning linnapea Edgar Savisaar ja abilinnapea Arvo Sarapuu, kui investeeringu eest hea seisnud linnajuhid. Ühtlasi märkis Mutli, et Savisaar on olnud kunagi Eesti Jalgpalli Liidu president ja Sarapuu on suur vutisõber.

Mutli rõhutas, et kampaania ei teeninud valmiste huve. Kui prokurör avaldas kohtus Mutli e-kirja Savisaarele 2013. aasta maist, kus Mutli seostas vutikampaania valimislubadustega, siis Mutli kinnitas, et vutikampaania plakatid ja tema valimispiirkond ei langenud kokku ning tema valimiskampaania kätkes endas hoopis ukselt-uksele käimist.

2013. aastal toimus ka teine linna reklaamikampaania, mis käsitles lasteaedade mänguväljakute uuendamist. Mutli meenutas, et aitas seda läbi viia ning idee, et kampaanias võiks olla ka Savisaar, kuulus talle. «Kindlasti ei olnud see kampaania suunatud valimistele,» rõhutas Mutli, lisades, et teavitused olid seotud tegelike investeeringutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles