Merevägi alustas Väinamerel miinitõrjeoperatsiooni

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Admiral Cowan miinisadamas.
Miinijahtija Admiral Cowan miinisadamas. Foto: Peeter Langovits

Täna alustasid mereväe alused Sakala, Admiral Cowan ja Tasuja Väinamere põhjaosas miinitõrjeoperatsiooni maailmasõdadest pärit lõhkekehade leidmiseks ja kahjutuks tegemiseks.

Miinijahtijad Sakala ja Admiral Cowan koos tuukri- ja toetuslaev Tasuja ning 12-liikmelise tuukrimeeskonnaga tegutsevad nädala jooksul Hari kurgu ja Tahkuna neeme piirkonnas, kus otsivad ja teevad kahjutuks maailmasõdade aegseid meremiine ja muid lõhkekehi ning koguvad infot miiniinfokeskuse andmebaasi täiendamiseks.

Mereväe ülema mereväekapten Igor Schvede sõnul on siseriiklikud ja rahvusvahelised miinitõrjeoperatsioonid vajalikud mereteede turvalisemaks muutmiseks, rahu- ja sõjaaja veeteede rutiinseks kontrolliks ning mereväe miinitõrjevõimekuse järjepidevaks arendamiseks.

«Tööd mereteede turvalisemaks muutmisel Eesti vetes jätkub veel aastakümneteks. Mereväe pidev areng selles valdkonnas aitab panustada lisaks kaitsevõime tõstmisele turvalisemasse meresõitu ja majanduse arengusse,» ütles Schvede.

Operatsiooni juhib Miinilaevade Divisjoni ülem kaptenmajor Johan-Elias Seljamaa. Operatsioonialaks on kavandatud 10 ruutmiili.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkeha.

Miinitõrje ja miinisõjavõime arendamine on Eesti mereväe põhitegevusalad. Eestil on kolm nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijat, spetsiaalse väljaõppe saanud miinituukrite grupp ja miiniinfokeskus, mille ülesandeks on Eesti vete miinisõjaga seonduvate andmebaaside haldamine ja täiendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles