Indrek Tarand: Saakašvilil hakkas võim pähe (1)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili pääses toetajate abil Ukraina territooriumile.
Mihheil Saakašvili pääses toetajate abil Ukraina territooriumile. Foto: Valentin Ogirenko/Reuters/Scanpix

Gruusial demokraatlikku ja liberaalset riigikorda üles ehitada aidanud Indrek Tarand ja Eerik-Niiles Kross peavad Mihheil Saakašvilit andekaks ja tugeva energiaga poliitikuks, kuid süüdistavad teda võimu pähe hakkamises.

“Särav, vahetu, erakordselt võluv suhtleja. Ega teda diplomaatilises ringkonnas asjata päikesepoisiks või suisa Amadeuseks ei kutsuta,” ütles kunagine Gruusia majandusnõunik Mart Laar Mihheil Saakašvili kohta 2008. aastal. 

“Sel ajal kui mina temaga seotud olin, siis oli ta progressiivne tegelane ja tegi igasuguseid mõistlikus suunas reforme,” ütles Indrek Tarand endise Gruusia presidendi ja oblasti kuberneri kohta paar päeva tagasi.

“Saakašvili on väga andekas ja meeletu energiaga poliitik,” arvas Kross. 

Alates 2005. aastast aitasid eestlased korruptsioonist läbiimbunud Gruusial üles ehitada demokraatlikku ja liberaalset riigikorda. 2008. aasta kohtumisel peaminister Andrus Ansipiga tõdes Gruusia president Mihheil Saakašvili, et Eesti on Gruusia jaoks kõige edukam üleminekuühiskonna mudel. Ilves ütles samal aastal inglise keelsele ajalehele The Messenger, et Gruusia on ainus paik endises Nõukogude Liidus, kus on lootust ajada äriasju nii nagu neid aetakse Läänes.

Eestlaste ja grusiinide läbisaamine oli niivõrd hea, et Saakašvili andis ordeni Mart Laarile, Indrek Tarandile, Eerik Niiles Krossile ja Toomas Hendrik Ilvesele. Sõprust näitab seegi, et Laar tõi ühelt oma tavapäraselt Gruusia visiidilt kaasa kasti veini ning viis Gloria veinikeldrisse, mida Eesti alkoholiregistrisse kandmata müüma hakati. Laar väitis toona, et Gloriasse viidud märjuke oli mõeldud kõigest degusteerimiseks ja ei teeninud selle müügist sentigi.  Aasta hiljem alustas Laar juba seaduslikult Gruusia veini müüki oma valimiseelsetes „Laari kohvikutes“.

Olukord muutus 2008. aastal, kui Gruusia väed osseetide pihta tule avasid. Tollane Eesti president Toomas Hendrik Ilves olevat veel rünnaku eelõhtul helistanud Saakašvilile ja öelnud „Miša, ära tee!“.

“Neile (Saakašvilii ja Ivanišvili) hakkas võim pähe. See võimu pähehakkamine on keeruline protseduur,” ütles endine Gruusia nõunik Tarand.

“Kui ta (Saakašvili) poleks hakanud liialdama, endisi inimesi kriminaalkorras vangi panema, siis oleks ju Gruusias väga äge demokraatia tulnud,” arvas Tarand. Ta ütles, et Saakašvili oli tema Gruusia-ajal progressiivne poliitik ja tegi mõistlikus suunas reforme. “Näiliselt läks ju ilusti see demokraatlik järjepidevus: valimised olid ja Bidsina Ivanišvili tuli võimule,» jättis Tarand mõtte lõpetamata.

Krossile jäi arusaamatuks Saakašvili üleskutse viimaste parlamendi valimiste järel tema endist parteid boikoteerida. «See viis tema kodupartei lõhenemiseni ja viis opositsiooni tänavatele,» rääkis Kross.

Tarand peab Saakašvilit väga emotsionaalseks inimeseks. «Sädemest tekib leek. Laar ei jõudnud juttu ära lõpetada, kuidas me Eestis midagi tegime, kui vana läks juba koosolekule ja ütles: me teeme nüüd nii!» kirjeldasTarand.

Krossi sõnul on Saakašvili niivõrd andekas inimene, et paratamatult avaldub see nii positiivses kui ka negatiivses võtmes. «Ta on üks selline elust suurem poliitikutüüp ja temasugused tekitavad alati väga tugevaid emotsioone - positiivseid ja negatiivseid. Kui mõned positiivsed küljed on väga välja arenenud, siis on seda sageli ka mõned negatiivsed,» märkis Kross tabavalt.

«Naljaga pooleks võib öelda, et Mihheil Saakašvili on ainus inimene, kes on mõistnud Ukrainaga viisavabaduse režiimi,» ütles Tarand Saakašvili Ukraina-Poola piiriületusele viidates.

Saakašvili tänaste tegevuste suhtes ei taha Tarand ja Kross konkreetset seisukohta võtta kuna ei tea endise tööandja tänastest tegemistest piisavalt. «Ma pole kahjuks kursis, mis eesmärgid tal seal üldse on ja kuidas poliitilist parteid teha kavatseb, kui tal pole kodakondsustki,» ütles Tarand.

Kuigi ka Krossile on viimatised Saakašvili tegemised jäänud arusaamatuks, ei ole arvamus endisest Gruusia presidendist muutunud. «Väga andekas poliitik, aga tähelepanuväärne on see, et ta on mingisuguses poliitilises koostöös Julija Tõmõšenkoga, kes ka vist osales selles väga filmilikus nõndanimetatud vastuvõtu tseremoonias,» rääkis Kross.

«Saakašvili oli tubli tegelane ja siiralt juuris korruptsiooni välja. See oli nii sügaval, et alla radikaalsete meetmete polekski saanud,» ütles Tarand. Ta lisas, et kui korruptsiooni tolereerida ühiskonnas tervikuna, siis ei saagi temast lahti. «Ka Eestis on praegu inimesi, kes ütlevad tasakesi, et ah, mis see siis on, kui Keskerakond natukene.... Seda ei tohi tolereerida,» ütles Tarand.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles