Fotod ja video: GAGi koolitundi saabus helikopter (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gustav Adolfi Gümnaasiumi Kotzebue maja katusel asuval väliõppealal lasti tuul sisse lennuvälja tuulesokile ning tunni ajal maandus katusele ka kopter.

«Muutunud õpikäsitusel ei ole piire. Me õpime kõikjal - tänaval, pargis, õues, maal vanaema juures ja reisil kaugetes maades. Kogemus-, avastus-, probleem- ja projektõppe vormid toetavad klassikalist akadeemilist haridust. Seega on koolidel vabad käed ning piirid saavad olla vaid kooli- ja haridusjuhtide ning õpetajate endi peas. Võtkem need eest, sest õpilased on avatud, väga uudishimulikud ja kohanemisvõimelised,» ütles GAGi direktor Hendrik Agur.

Kooli värvides (roheline-lilla-valge) tuulesokk kõrgub katuseterrassi lõuna-poolses otsas 6,1 meetrise masti otsas ning näitab hinnangulist tuule suunda ja kiirust. Tuulesoki mastile kinnitatakse ka ilmajaam, mille andmed kuvatakse kooli kodulehel ja sisevõrgus.

«Lennuvälja tuulesokk koolimaja väliõppe ala katusel tekitab lastes küsimusi: millisest suunast ja miks puhub tuul? Mis on tuul ja kuidas ta tekib, mis on tsüklon? Kuidas loodusseadused toimivad? Tuulesoki, aga ka tähetorni ja teleskoobi eesmärgiks koolimaja katustel on lastes tekitada küsimusi looduse, loodusseaduste, füüsika ja reaalainete vastu. Nii tekib noortel huvi neid ümbritseva vastu. Nii avastatakse teemasid, mis köidavad ja valdkondi, millega süvitsi tegeleda. Edasi tehakse otsuseid õppesuundade-, sealt aga elukutse valikutel. Kust peaksid tulema tulevased teadlased, loodusuurijad ja targad ning tegusad inimesed, kes elu edasi viivad? Ikka tänastest lastest ning hea, kui lapsed saavad juba I ja II kooliastmes võimalikult paljude valdkondadega tuttavaks. Samuti saavad õpilased õpetajate juhendamisel lahendada praktilisi ülesandeid, mille üheks osaks on ilmavaatlused,» rääkis Agur.

Tuulesoki tootmist ja paigaldamist finantseeris Eesti Erapilootide Liit.  «Soovime toetada noorte huvi reaal- ja loodusteaduste vastu, ning tuulesoki paigaldamine GAG noorema kooliosa õppehoone katusele on meie missiooni- ja haridusprojektiks sel aastal,» sõnas liidu president Priit Palumaa.

Tunni ajal maandus kooli katuseterrassile ka kopter Enström ning erapiloodid tutvustasid õpilastele kopterit ja sellega lendamist. «Küsimused, miks ja kuidas kopter õhus püsib? Kui kõrgele ja kaugele sellega lennata saab? Kuidas ja kus saab piloodiks õppida ning paljud teised põnevad küsimused saavad vastused,» ütles Palumaa.

«GAGi Kotzebue maja kõrgele katusele jääb koolivärvides tuulesokk nüüdsest lehvima alatiseks, näidates looduse kõikvõimsust tema täiuses ja tekitades küsimusi, kuid toetades igal juhul muutunud õpikäsitust - me õpime kõikjal ja kõigest,» lausus Agur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles