Kaagvere erikooli direktor: olukord on kontrolli all (6)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaagvere erikooli töötaja jutu kohaselt surutakse õppeasutuses töötajate õigused maha, direktori sõnul lasub vastutus ka personalil endal, kes neile mõeldud treeningutest osa ei võta.

«Olukord on kontrolli all, ma ei ütle, et stabiilne, aga on kontrolli all,» lausus kooli direktor Maire Reest. Erikooli töötaja sõnul on aga olukord Kaagveres kontrolli alt väljas - õpilased ründavad kasvatajaid pooleks murtud pastakatega, sinikad, kriimustused ja sinised silmad käivad töö juurde.

Direktori sõnul pole eelpool kirjeldatu näol tegemist tavalise olukorraga. Tööõnnetused leiavad Reesti sõnul aset enamasti osakonnas, kuhu on pandud raskete psüühiliste probleemidega õpilased. «See on minu teada kõigile teada, millised lapsed meil on,» lausus koolijuht Reest ja lisas, et töötajad teavad, kuhu nad tööle tulevad, milliste lastega nad tegelema hakkavad ja on selleks ka vastava väljaõppe saanud.

Kaagvere koolijuhi sõnul toimuvad personalile iga nädal treeningud, mille raames õpetatakse muu hulgas ka enesekaitset. Treeningul õpetatakse, kuidas turvaliselt piire seada, rahu rikkujaid kinni hoida, fikseerida, eskortida ja vajadusel ka valuvõtteid kasutamata märatseja põrandale suruda.

«Ma pean ütlema, et muidugi mitte kõik ei kasuta seda õigust ja võimalust ja eks see ole ka üks kitsaskoht, miks mõnede inimestega juhtub niisuguseid asju rohkem kui teistega,» kirjeldas koolijuht, kuidas ka personal ise vastutab tööõnnetuste eest. Tema sõnul on isegi töökorralduse ja ametijuhendi järgi töötajatel kohustus treeningutest osa võtta, kõik treeningud lähevad ka tööaja arvestusse, kuid ometi ei tunta selle vastu huvi.

Küsimusele kui kaua peavad kohalikud elanikud veel märatsevate noorte jõukude all kannatama, vastas koolidirektor, et ka kõrgem aed ei hoiaks lapsi kinni ning piirid peavad tekkima ikkagi laste peas. Nii kaua kuni õpilastel peas piire pole, peavad külainimesed leppima segadust tekitavate erikooli õpilastega. Direktori sõnul loodab ta, et kahe nädalaga suudetakse lahendada olukord, kus lapsed hüppavad üle aedade. Reesti sõnul tehakse koostööd ka politseiga.

Koolijuht tunnistas, et kindlasti lasub ka temal endal vastutus tekkinud olukorra ees. «Nii palju kui ma olen inimestega rääkinud ja erinevate ametnikega rääkinud, et jõud kipub raugema, siis olen tagasisidet saanud, et peaksin jätkama ja aeg-ajalt puhkama,» kommenteeris direktor enda tulevikuplaane, kuid lisas, et kui oleks inimene, kes suudaks väga hästi olukorraga hakkama saada, oleks ta valmis ka teatepulga üle andma. Koolijuhi sõnul aga napib hetkel Eestis inimesi, kes seda tööd teha oskaksid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles