Ootamatu majanduskasv tegi eelarve koostamise lihtsaks

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministrid Jevgeni Ossinovski (vasakult), Kadri Simson, Jüri Ratas, Mailis Reps ja Helir-Valdor Seeder võisid pärast eelarvekokkuleppe saavutamist neljapäeva õhtul rahulolevalt Stenbocki maja rõdul vikerkaare taustal poseerida.
Ministrid Jevgeni Ossinovski (vasakult), Kadri Simson, Jüri Ratas, Mailis Reps ja Helir-Valdor Seeder võisid pärast eelarvekokkuleppe saavutamist neljapäeva õhtul rahulolevalt Stenbocki maja rõdul vikerkaare taustal poseerida. Foto: Facebook

Neljapäeva õhtul teatas valitsus ootamatult kiirelt, et laias laastus on riigieelarves kokkuleppele jõutud. Suuremate valudeta kulgenud protsessi tegi kardetust lihtsamaks tugev majanduskasv, mis lubas tulupoolelt ära jätta mõne maksu, lubades samas eelarve defitsiiti siiski vähendada poole võrra. Oma kasu oli mängus aga kõigil erakondadel.

Neljapäeva õhtul saavutatud kokkulepetest oli ilmselt suurima kaaluga otsus pooleprotsendise defitsiidi (SKTst) asemel jätta eelarve veerandprotsendisesse defitsiiti. Protsendi väiksusest hoolimata tähendab see eelarve mõttes umbes 61 miljonit eurot. See ei tähenda, et valitsus suutis säästa 61 miljonit eurot, vaid pigem pani vastu kiusatusele kulutada rohkem raha, kui on märgitud riigieelarve tulude poolele.

Iseasi muidugi, kas riigieelarve tagantjärele üldse miinusesse jääb, sest tihtipeale selgub järelanalüüsist, et ära jäid või lükkusid edasi mõned rahamahukad projektid, mis eelarve kogumis tasakaalu viisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles