Ebasoovitavaks isikuks kuulutatud jaapanlane soovib jätkuvalt maad saada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Eestis kahtlase minevikuga Jaapani kodanik Yoshiteru Akiyama teeb taotlusi kogu Eestis, et temale kuulunud firmade maid omandada. Seni pole ükski omavalitsus selleks nõusolekut andnud.

Eelmise aasta lõpus likvideeritud osaühingule Out World II-le, mille ainuomanik on Jaapani kodanik Yoshiteru Akiyama, kuulub maatükk Raplmaal Juuru vallas ning selle omandamistaotlusest selgub, et tal on kavas säilitada varasid vastavalt seadustele ning on olemas sellekohased rahalised vahendid, kirjutab Nädaline.

Seaduse järgi tuleb maavalitsusel vastava otsuse langetamise eel küsida kirjalikku seisukohta kohaliku omavalitsuse volikogult.

Juuru vallavolikogu arvates ei selgu aga maavalitsusest saadetud materjalidest, kas Akiyama on Eestis püsivalt elanud vähemalt kuus kuud või tegelnud põllumajandustoodete tootmise või metsa majandamisega vähemalt ühe aasta.

Kuna tegemist on Jaapani, mitte Eesti riigi kodanikuga, siis leiabki Juuru vallavolikogu, et ei toeta Yoshiteru Akiyamale maaomandamise lubamist.

Kinnisasja omandamise loa andmisest samale isikule keeldus ka Pärnu maavalitsus selle aasta juulis, samuti ei toetatud kinnisasja omandamise loa andmist Alatskivi vallavolikogu.

Yoshiteru Akiyamale on välja kuulutatud eraisiku pankrot ja tema teise pankrotihalduri Toomas Saarma kinnitusel on jaapanlasel täielik õigus maade omandamist taotleda, nagu on ka vallavolikogul ja maavalitsusel õigus nõusolekut mitte anda. 

Mälu järgi arvas Saarma Yoshiteru Akiyamal maid Eestis kokku olevat 800 hektari ringis. Mis plaanid Jaapani kodanikul maadega on, ei osanud ta öelda, kuid kui mehe taotlusi ei rahuldata, müüakse need maha.

Alates 2003. aastast kuni 2013. aastani on kaitsepolitsei kuulutanud Yoshiteru Akiyama Eestis ebasoovitavaks isikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles