Londoni professor nõuab Eesti kodakondsust (4)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Muttik
Igor Muttik Foto: Erakogu

Inglismaal elav Eesti soost professor Igor Muttik ei mõista, miks ei kvalifitseeru tema Eesti kodanikuks, kui näiteks temaga sarnases seisus olnud ärimees Kirill Lääts sai mõni aasta tagasi kodanikuks. 

Igor Muttik (55) on sündinud Venemaal, ent elab juba üle 20 aasta Inglismaal Londoni lähedal. Suurbritannia ja Vene kodakondsusega Muttik on küberturvalisuse ekspert, kes töötanud arvutiturbe lahendusi pakkuvas ülemaailmses ettevõttes McAfee ning tehnoloogiaettevõttes Intel. Praegu on ta külalisõppejõud Londoni Ülikoolis, mille kodulehe andmeil hakkas professor Muttik arvutiviiruseid uurima juba 1980ndatel, mil valdkond oli veel lapsekingades.

Muttiku nime taga on rida mõjukaid patenditaotlusi ja teadusartikleid, mis võiks vastata Eestis dotsendi ametikoha nõuetele, eduka teadusrühma ülesehitamise ja doktorantide juhendamise korral ka professori ametikoha nõuetele.

Mõistagi ei tee karjäär kellestki Eesti kodanikku, ent Igor Muttikul on ette näidata midagi, mis paneb küsima, kas Inglismaal elav õppejõud võiks ehk olla sünnijärgne Eesti kodanik. «Ma olen sünnilt eestlane,» on ta ise resoluutne.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles