IRLi liige: Järvesalu võis riigihankega petta

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastusravikeskus Estonia.
Taastusravikeskus Estonia. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Isamaa ja Res Publica Liidu ning Pärnu volikogu liige Raul Sarandi kahtlustab, et Vello Järvesalu võeti kinni seoses möödunud aastal Estonia taastusravikeskuse korraldatud riigihankega.

Ta ütles Postimees.ee'le, et kuriteokahtlustus võib olla seotud termide ehituseks korraldatud riigihankega. Korraldati ka teine hange ning lõplikuks juurdeehituse hinnaks kujunes 70 miljonit krooni, kuigi esimene hange oleks olnud soodsam.

«On olnud vestlusi inimestega, kes on projekteerinud või osalenud analoogsete ehituste tegemisel,» ütles Sarandi ja lisas, et ta spekuleerib kuuldu põhjal.

Tema kahtlustuste kohaselt võis termide hankes peidus olla ettevõttega otseselt mitte seotud töö.

«Kui ettevõtte juhtimine on segane ja hämar, siis tekivad kõhklused ja kahtlused.»

Sarandi väitel tegi linnavalitsus juba 2006. aastal ettepaneku viia läbi erikontroll Estonia taastusravikeskuses.

Erikontrolli läbi ei viidud

«Kui üks linnaettevõte ei suuda dividende maksta ja tema käibe- ning rentaablusmarginaalid on erasanatooriumidest väiksemad, tekib küsimus – miks nii? Miks linnale kuuluv äriühing ei suuda olla sama efektiivne kui erakapitalil baseeruv?» põhjendas Sarandi toonast ettepanekut.

Tema sõnul jäi ettepanek linnapea Mart Viisitamme otsustada ning erikontrolli läbi ei viidud.

Mart Viisitamm kommenteeris Postimees.ee’le, et kui linnavalitsus oleks otsustanud, et erikontroll on vajalik, oleks see ka ellu viidud.

«Kui aga läheneda sisuliselt ja eeldada, et keegi tegi ettepaneku erikontroll läbi viia, siis ilmselt ei pidanud me tookord erikontrolli põhjendatuks, kui selle kasuks ei otsustanud,» lisas ta. Ta märkis, et ettevõttel on olemas juhatuse üle kontrolli teostav nõukogu ning seni on ta seda piisavaks kontrollivormiks pidanud.

Viisitamme hinnangul ei ole spekulatsioonid juhtunu osas praegu eetilised.

Kõo ei usu Järvesalu süüd

Pärnu linnavolikogu esimees ja taastusravikeskuse Estonia nõukogu esimees Ahti Kõo (Reformierakond) kuulis Järvesalu kinnipidamisest täna hommikul.

«See, et ei peetud vajalikuks ettevõtte nõukogu esimeest informeerida, näitab, et siin ei saa olla tegemist tõsiselt võetava aktsiooniga,» rääkis Kõo Pärnu Postimehele.

«Estonia nõukogu on tihedalt kursis ettevõtte majandustegevusega ja siiani pole olnud mingeid ilminguid rikkumiste kohta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles