Eestis elav portugallane: eestlased pole sallimatud, vaid ettevaatlikud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sallimatus ja sallivus.
Sallimatus ja sallivus. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Ligi seitse aastat Eestis elanud portugallase arvates pole eestlased võõramaalaste suhtes sallimatud, vaid pigem ettevaatlikud.

«Sallimatu pole minu arvates kõige õigem sõna, mida eestlaste puhul kasutada,» ütles 28-aastane anonüümsust palunud mees Postimees.ee´le. Küsimusele, miks ta soovib anonüümseks jääda, vastas ta, et ei soovi hilisemaid pahandusi, kui tema mõtteavaldus peaks kedagi riivama.

Ta rääkis, et kuna eestlased on minevikus kogenud orjastamist, okupeerimist ja ärakasutamist, siis see peegeldub ka tänapäeva inimeste suhtumises võõramaalastesse, mis on igati loogiline. «Asi on ettevaatlikkuses, mitte sallimatuses,» märkis ta. «Sellest saab aru iga võõramaalane, kes teab kas või natukenegi Eesti-Vene ajaloolistest suhetest,» lisas ta.

Seitsme Eestis elatud aasta jooksul pole portugallane enda sõnul kogenud enda suhtes diskrimineerimist, võimu kuritarvitamist, vägivalda või ärakasutamist.

«Kui vaadata Eestit kui ühte tervikut, siis minu arvates sallimatust ei eksisteeri. Võõramaalasi koheldakse üldiselt hästi. Aga kui ma nüüd hakkan sellest tervikust eraldama mingeid konkreetseid sündmusi, siis kindlasti leidub seal inimesi, kes pole rahul sellega, et nendega samas keskkonnas elavad inimesed, kellel on kas teine nahavärv või teistsugused kombed, aga selliseid sallimatuid inimesi on absoluutselt igal maal. Sellepärast ei saa nimetada tervet riiki sallimatuks,» arutles mees.

«On oluline meeles pidada, et inimesed võivad küll hävitada visuaalse ja füüsilise kultuuri, kuid eestlased, nagu ka kõik teised rahvad maailmas, kannavad kultuuri eelkõige ikkagi enda sees ja see ei kao kuhugi, vaid läheb edasi järgmistele põlvkondadele ning elab seeläbi igavesti,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles