Kaks eestlast jäi Šveitsis tugevas lumetormis mäetippu lõksu

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jean-Pierre Clatot / AFP / Scanpix

Šveitsis jäi pühapäeva õhtul kaks eestlast tugeva tormi tõttu Jungfrau mäetipule lõksu ning nad  pidid veetma eluohtlikes tingimustes mäetipul terve öö. Tugev torm ei võimaldanud päästeteenistuse helikopteril välja lennata ning mäepääste sai eestlased mäetipust alla tuua alles esmaspäeva hommikul.

Eesti alpinistid tõusid pühapäeval Berni kantonis asuvale 4158 meetri kõrgusele Jungfrau mäetipule. Ootamatult muutus ilm kiiresti halvaks ja tõusis lumetorm, mis ei võimaldanud neil enam mäelt alla tulla, kirjutab Blick.

Pühapäeval kella 19 paiku helistasid eestlased päästeteenistusse ja teatasid, et torm ei võimalda neil mäest alla tulla ja nad palusid abi. Mägedes möllava tormi ja pimeduse tõttu ei saanud päästjad helikopteriga õhku tõusta. Õhutemperatuur langes Jungfraul öösel -15 kraadini ning tormi mõjul oli tajutav õhutemperatuur kuni -30 kraadi.

Lumetorm vaibus esmaspäeva hommikuks ning päästjad said hädasolijatele helikopteriga appi lennata. Kopter toimetas eestlased mäetipust alla. Arstid vaatasid mõlemad alpinistid üle ning tervisekahjustusi neil ei tuvastanud.

Alpinistid kaevavad tormi kätte jäädes enda kaitsmiseks tavaliselt lume sisse augu, mis ei lase tuulel inimese keha ohtlikult jahutada. Kuna Jungfrau mäetipus pole praegu veel piisavalt palju lund, ei saanud eestlased seekord seda võtet kasutada.

Päästemeeskonna juht Urs Schäfer tõdes, et eestlaste elu päästis nende korralik varustus ja head riided, mis ei lasknud nende kehatemperatuuril ohtlikule tasemele langeda.

Ilmateenistus oli andnud pühapäeva õhtul piirkonnale tormihoiatuse, kuid hätta sattunud alpinistid ei olnud sellest enne mäetipule ronimist teadlikud.

Schäfer tõdes, et eestlased said sellest vahejuhtumist korraliku õppetunni ja ilmselt ei hakka nad tulevikus kunagi ilmateatega tutvumata mäetippu ronima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles