Keskerakond hirmutab reklaamides venekeelset valijat (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisreklaam.
Keskerakonna valimisreklaam. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Keskerakonna kampaaniaga tegelev juhatuse liige Raimond Kaljulaid teatas pressiteatega, et erakonna venekeelsed reklaamid, milles hoiatatakse valijaid tasuta ühistranspordi ja lasteaiatoidu, vene koolide, Vene kultuurikeskuse ja muu lõppemise eest, räägivad asjadest nii, nagu on.

Keskerakonna Youtube kanalil avaldati eile kaks venekeelsetele valijatele suunatud reklaami, milles räägitakse, et juhul kui valija hääletab mõne muu erakonna poolt, kaotatakse ära Vene kultuurikeskus, tasuta ühistransport, tasuta lasteaiatoit, venekeelsed linnalehed ja televisioon, pensionilisa ning vene koolid ja lasteaiad.

Yana Toom lausub reklaamvideos, et eelpool nimetatud asjad kestavad 15. oktoobrini ehk kohalike valimisteni. Reklaam lõppeb Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti kommentaariga, kus mees ütleb, et toetage tiimi, kes ehitab, mitte ei lõhu. 

Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid andis täna pressiteate vahendusel teada, et asjad ongi just nii nagu reklaamis öeldud. Mitmed erakonnad ja valimisliidud on Kaljulaidi sõnul öelnud, et eesmärk on pöörata tagasi kõik seni tehtu. Seega on valijate hoiatamine tema arvates õigustatud. «Kas keegi usub, et Reformierakonna ja EKRE paremäärmuslik koalitsioon jätkaks Vene kultuurikeskuse arendamisega nagu seni? Kas te teete nalja? EKRE määraks sinna juhiks mõne oma natsiajalugu õigustava liikme, Reformierakond müüks hoone maha,» sõnas Kaljulaid.

Ta lisas, et ka tasuta ühistranspordi osas pole Reformierakond ega IRL ümber mõelnud ning seda võib nende liikmete öeldust ka kindlalt välja lugeda. «Ühistransport erastataks samamoodi, nagu seda tegi omal ajal Mõis Tallinna Veega,» ütles Kaljulaid.

Põhja-Tallinna linnaosavanema sõnul ei saa erakondade käitumise kohta järeldusi teha ainult programmides kirja pandu alusel, kuid isegi sel juhul on kavatsused selged. «Reformierakond on ühemõtteliselt lubanud muuta Tallinna vene lasteaiad eestikeelseks. EKRE mitte ainult ei luba võtta kodakondsuseta inimestelt hääleõigust kohalikel valimistel, vaid surub seda asja aktiivselt ka parlamendis,» rääkis Kaljulaid lisades, et Reformi ja EKRE eesmärk on jätta vene emakeelega inimesed ehk pea pool Tallinna elanikkonnast otsustamisest kõrvale.

«Rahvustevahelisi pingeid pealinnas kindlasti vaja ei ole. Reformierakonna ja EKRE alustasid provokatiivsete avaldustega. Loomulikult pidid Keskerakonna vene emakeelega poliitikud sellele vastama. Õigesti teevad, et inimesi hoiatavad,» rõhutas Kaljulaid.

«Tallinna TV ja venekeelse propaganda tellimise miljonite eest lõpetame, see on ainuke asi, kus Keskerakond ei valeta, et hirmutada venekeelseid inimesi,» lausus Reformierakonna linnapeakandidaat Kristen Michal Keskerakonna reklaami peale. Michali sõnul viitab  Ratase liitlaste Toomi ja Kõlvarti närviline reklaam sellele, et Keskerakond tajub tulevat muutust.  

Reformierakonna linnapeakandidaat lisas, et nad on juba varem öelnud, et ühistranspordi korraldus jääb nii nagu täna. Michali sõnul algab ka eesti keelne õpe juba lasteaiast ning see on enamiku vanemate, ka venekeelsete soov, et lapsed saaksid korraliku eesti keele oskuse ja paremad võimalused Eestis. Pensionäre lubab Reformierakond toetada suurenenud mahus, ka lasteias toiduraha on linnapeakandidaadi sõnul juba linnakassa kanda võetud ning see ei muutu. «Meie plaan on kohatasu 57 eurot kuus kaotada Tallinna TV, Sõõrumaa lepete ülevaatamise ja Linnapoe sulgemise arvelt,» selgitas Michal.

Sotsiaaldemokraatide Tallinna linnapea kandidaat Rainer Vakra sõnul tahab Keskerakond valijaid hirmutada, aga tegelikult petab neid. Vakra sõnul on Sotsiaaldemokraadid kindlad, et tasuta ühistransport jääb alles.

«Linnameedia, sõltumata keelest, peab olema tõesti linna meedia, aga mitte Keskerakonna häälepikendus, mille tallinlased kinni maksavad,» lausus Sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat. Vakra rääkis, et Stolitsa peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgini osalemine Keskerakonna hirmutusklippides näitab otseselt, kuidas Keskerakond pealinna munitsipaalmeediat enda huvides kasutab.

«Tallinna TV kui Keskerakonna propagandakanali ja EKRE reklaamtahvli suhtes olen seisukohal, et sinna ei pea kuluma maksumaksja raha,» lisas linnapeakandidaat.

«Sotsid toetavad tasuta – ning mis oluline, tervislikku – kooli- ja lasteaiatoitu, soovivad suurendada tallinlaste pensionilisa, alustada venekeelsetes lasteaedades eesti keele varase õpetamisega... Ühesõnaga, me tahame teha justnimelt kõike seda, mida Keskerakond oma hirmutamisklippides tahab pärast 15. oktoobri kohalikke valimisi sulgeda või lõpetada,» selgitas Vakra. 

IRLi linnapeakandidaat Raivo Aeg ütles, et nende erakond aktsepteerib linlaste soovi saada ühiskassast rahastatud ühistransporti. «Juhul kui inimeste soov on jätkuvalt ühistransporti ühiskassast finantseerida, siis me aktsepteerime seda,» lisas ta.

«Olen öelnud, et n-ö tasuta ühistransport on munitsipaalsotsialism. Tasuta asju ei ole olemas, küsimus on kes, kui palju millegi eest maksab,» ütles Aeg. Ta nõustus siiski, et teatavast ühishüvest saadav rahulolu ja mugavus säästab perekondlikust muretsemisest: kas lapsel on kuupilet kaasas, kas see on kehtiv, on see olemas kõigil pereliikmetel, kui tekib vajadus sõita jne. Aegi arvates võiks lõpetada tülika valideerimiskohustuse ja tasuta ühistransport peaks olema tasuta kõigile.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles