Lauristin: hirmulaine sunnib küsima, kas eestlased on endas selgusel (45)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Liis Treimann

Eile riigikogu ees Eesti demokraatiat ähvardavaid ohte käsitleval arutelul esinenud sotsiaaldemokraadi Marju Lauristini sõnul on eestlased ennast liberaalset demokraatiat viljeldes petnud. «Üks asi on olla sõnades demokraat, aga teine asi on osata iga päev kõiges järgida neid põhimõtteid,» lausus pärast kohalike omavalitsuste volikogude valimisi tõenäoliselt Euroopa Parlamendist lahkuv Lauristin intervjuus Postimehele.

- Kui vaadata graafikuid demokraatia levikust maailmas, siis 2000. aastate keskpaigani toimus pidev kasv. Araabia kevade paiku oli veel jõnksatus üles, aga seejärel on trend pigem langev. Millest see tuleb, et Prantsuse revolutsiooni väärtused vabadus, võrdsus, vendlus  pole enam au sees?

See on väga nutikas tähelepanek. Araabia kevadest alates on toimunud mingi pööre usus demokraatia võitu, sest see tekitas paljudes sügavat pettumust. Kui araabia kevad toimus, siis mitmed inimesed läänest uskusid ja rääkisid ka meile, et me andsime araablastele eeskuju ning et demokraatia puhkeb sama kiirelt õitsele nagu lilled.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles