Puudulikud paberid said haigekassa uue juhi valimisel saatuslikuks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna senise haigekassa juhi Tanel Rossi tööleping oleks pidanud lõppema septembriga ja täna  pidi haigekassa nõukogu valima uue juhi, kes hakkab vastutama enam kui ühe miljardi euro suuruse raviraha otstarbeka kasutamise eest. Salapärane viga kandideerija dokumentides sai aga konkursile saatuslikuks.

«Kandidaate isegi ei kuulatud täna, sest pärast arutelu jõudsime seisukohale, et tuleb kõikide formaalsete, juriidiliste nüansside täitmiseks korraldada uus konkurss, sest kandidaatide dokumentatsioonis oli teatavaid puudujääke,» ütles haigekassa nõukogu juht Jevgeni Ossinovski.

«On vaieldav, kas need oli piisavad selleks, et küsimust arutada või mitte,» lisas ta. Aga välistamaks kahtlus, kas kõiki protseduurireegleid on järgitud, otsustas nõukogu siiski korraldada uue konkursi. «See võimaldab nii senistel kandidaatidel, aga ka uutel kandidaatidel oma avaldus esitada,» ütles töö- ja terviseminister.

Avaldusi oodatakse 4. oktoobrini ning nõukogu koguneb uut juhti valima 6. oktoobril. Ministri sõnul on juhi valimisel väga oluline vestlus haigekassa nõukoguga.

«Kõigil tugevatel uutel kandidaatidel, kui nad läbi personaliotsingu filtri pääsevad,  siis kindlasti on võimalik end nõukogu ees tõestada,» sõnas minister.

Ta lisas, et kandideerijate esitatud dokumendid ei ole kvalifitseerimise või diskvalifitseerimise põhjuseks. «Kuna konkurss toimub väga olulisele avalik-õigusliku institutsiooni juhi kohale ja seda reguleerib määrus, siis on väga oluline, et ka formaaljuriidiliselt kõik punktid oleksid täidetud ja selles osas juristidel täit kindlust ei olnud ja kõikide riskide maandamiseks otsustati uus konkurss teha,» sõnas minister.  

Ossinovski ei avalikustanud küsimusi tekitanud dokumenti. «Kui konkurss saab läbi, siis saab sellest rääkida, aga dokumentatsioonis oli teatud puudus,» soostus ta ütlema.

Ta lisas, et kandideerijate esitatud dokumendid ei ole kvalifitseerimise või diskvalifitseerimise põhjuseks. «Kuna konkurss toimub väga olulisele avalik-õigusliku institutsiooni juhi kohale ja seda reguleerib määrus, siis on väga oluline, et ka formaaljuriidiliselt kõik punktid oleksid täidetud ja selles osas juristidel täit kindlust ei olnud ja kõikide riskide maandamiseks otsustati uus konkurss teha,» sõnas minister.  

Ka ei soovinud ta öelda, kel paberid ei olnud n-ö korras. «Olukord, kus täna uut juhti valida ei saanud, tekitab uue olukorra nõukogu liikmete jaoks avaliku surve mõttes, siis selleks, et neid mitte kallutada ühe või teise kandidaadi suhtes, konkursikomisjon ei ole sellest põhjalikult rääkinud,» ütles minister. Kui uus juht on valitud, siis tehakse see avalikuks.

Kui senise juhi Tanel Rossi lepingu lõppemine oli teada, jäi uue juhi valimine viimasele minutile. Ossinovski sõnul oli sellel mitu põhjust.

«Oleks võinud alustada varem, aga suvel oli keeruline kokku saada nii kandidaate, aga mõnel korral ka konkursi komisjoniliikmeid,» selgitas ta.

Valiku viimases etapis kohtus konkursikomisjon kandidaatidega täiendavalt. «Me veendusime, et mõlemad kandidaadid on väga tugevad, nii et esialgse plaani kohaselt esitada üks kandidaat,  otsustasime esitada kaks,» sõnas Ossinovski.

Ministri sõnul  on haigekassa juhi amet  kõige suurema väljakutsega ametikoht avalikus sektoris, mis eeldab erakordsete võimete ja kogemustega inimesi.

Haigekassa juhi konkursikomisjoni kuulusid nõukogu esimehena Jevgeni Ossinovski, tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar ja ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson. Kandidaate hindas sisuliselt personaliotsingufirma Fontes. «Konkursikomisjon valis välja kaks kandidaati, kes meie hinnangul mõlemad sobivad haigekassa juhatuse esimehe kohale ja kelle  vahel nõukogu võiks valiku teha,» sõnas Ossinovski.

Senise haigekassa juhi Tanel Rossi leping lõppeb septembris ja seda pikendatakse kuni uue juhi valimiseni.

Tänaseks oli sõelale jäänud kaks kandidaati, kuid tekkinud juriidiliste küsimuste tõttu neid täna ei kuulatud.

Senise haigekassa juhi töölepingut pikendati kuni uue selgumiseni. Veel on kolmapäevani võimalus uutel inimestel esitada oma kandidatuur, nõukogu valib uue juhi reedel.

Haigekassa uue juhi avalik konkurss kuulutati välja juunis, kuid samal ajal tegeles sihtotsinguga ka Fontes, kes võttis ühendust mitme Eesti tippjuhiga. 2017. aastal on haigekassa eelarve 1,1 miljardit, kusjuures eelarve kasvas 10 protsenti võrreldes 2016. aastaga. Järgmisel aastal kasvab haigekassa roll veelgi, sest valitsus on otsustanud anda nende hallata ka seni riigieelarvest rahastatud kiirabi eelarve. Kui seni kaeti töötegijate sotsiaalmaksust eakate ravikulud, siis uuest aastast hakkab riik nende eest maksma n-ö sotsiaalmaksu osa haigekassale.

Haigekassa senine juht Tanel Ross valiti ametisse 2012. aastal ning toona kulus uue juhi leidmiseks kolm vooru. Toona kandideerisid sellele kohale lisaks sel hetkel rahandusministeeriumi asekantslerina töötanud Tanel Ross ja seda ametit pidanud Hannes Danilov.

Loe ka: «Haigekassa juhi soov poliitikutele: otsustage ära»

Mullu nõudsid paljud poliitikud Tanel Rossi lahtilaskmist, kui selgus, et haigekassa eelarve läks 33 miljoniga miinusesse. Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski ei pidanud seda põhjendatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles