Fasebook võib muuta meie reaalsustaju

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Impeeriumi sõjalaev Pariisi kohal. Disney viis augustis läbi uue «Tähesõdade» filmi reklaamikampaania, kus teatud paikades või liitreaalsuse rakenduse abil filmistseene päris maailma tasutal vaadelda.
Impeeriumi sõjalaev Pariisi kohal. Disney viis augustis läbi uue «Tähesõdade» filmi reklaamikampaania, kus teatud paikades või liitreaalsuse rakenduse abil filmistseene päris maailma tasutal vaadelda. Foto: Getty Images / Scanpix

Liitreaalsus (LR) on põnev asi, mis võib olla kasulik paljudel elualadel, kas või näiteks kirurgias. Aga kui Facebooki rajaja Mark Zuckerbergi ideed tõelisuseks saavad, võib meid ees oodata üsna ebameeldiv düstoopia.

Ulmekirjanik William Gibson, üks küberpungi žanri looja, kirjutas 1993. aastal raamatu «Virtuaalvalgus», kus süžee käivitajaks oli paar varastatud liitreaalsuse prille.

Gibsoni romaani tegevus toimus umbes 2006. aastal San Franciscos. Kõnealused prillid kujutasid endast raske raamiga Blues Brothersi stiilis silmakatteid. Aga kui need ette pandi ja sisse lülitati, kuvati vaataja jaoks pärismaailma kujutisele veel metaandmeid. Nii näiteks võis vaadata tulevase kinnisvaraarenduse väljanägemist otse linnaruumis. Võimalusi on tuhandeid ning nüüd on need meile lähemal, kui oskame karta või igatseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles