Kaitseministeerium: Võidusammas avatakse võidupühaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse väljakule kerkiv võidusammas
Vabaduse väljakule kerkiv võidusammas Foto: Peeter Langovits

Kaitseministeeriumi kinnitusel pingutavad kõik osapooled selleks, et Vabadussõja võidusammas avada kaitseministri kuu aega tagasi välja öeldud tähtajal, võidupühal.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt sõnas, et nii kaitseministeerium, samba autorid kui Tšehhi klaasitootja Sans Souci soovivad samba kõige paremat lahendust, selleks on aga veel vaja tööd teha. «Parema tulemuse nimel oleme valmis tegema järeleandmisi vahetähtaegade osas, vajadusel neid pikendama,» lisas Hunt.

Esialgu oli ministeeriumil kavas sammas avada novembris ning ehkki suvel tegi kaitseminister Jaak Aaviksoo valitsusele ettepaneku avamine järgmisse aastasse lükata, avaldas ta hiljemgi mitmel korral arvamust, et sammas oleks võimalik valmis saada esialgseks tähtajaks ehk 28. novembriks.

Praegu on selge, et sammas siiski 28. novembriks valmis ei saa, sest Sans Souci ei ole seni esitanud projekti autoreid rahuldavat valgustuslahendust.

Praeguseks on võidumonumendi alumise osa valguslahendus põhimõtteliselt valmis, töö käib üksikute detailide osas. Hetkel käib samba ristiosa arendamine.

«Ristiosa ja selle valguslahenduse väljatöötamine on kõige keerukam osa samba juures ja siin tuleb veel vaeva näha,» põhjendas pressiesindaja esialgsest ajagraafikust loobumist.

Meeli Hundi sõnul kehtib praegu 28. veebruaril kaitseministeeriumi ja Tšehhi klaasifirma vahel sõlmitud leping koos kõigi tähtaegade ja kohustustega. «Oleme alustanud tsehhidega läbirääkimisi lepingusse võimalike muudatuste sisseviimiseks, sest pakutav valgustuslahendus pole lõplik ning vajab parima tulemuse nimel täiendavat arendustööd,» lisas Hunt.

Ministeeriumi teatel on lepingu rikkumise tõttu sanktsioonide kasutamine alati viimane ja mitte kõige parem võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles