Kaunas Euroopa kultuuripealinnaks

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Verni Leivak

On võimatu, et eestlased ei mäleta kuue aasta tagust mürglit seoses Tallinna kui Euroopa kultuuripealinnaga, mille tõelise fopaana meenub eeskätt linnahalli lähedusse tekkinud nn kultuurikilomeeter. Leedulased valmistuvad juba praegu Kaunase Euroopa kultuuripealinnaks saamiseks, ehkki ihaldusväärse tiitli omandab nende kunagine pealinn alles 2022. aastal.

Kuigi lennukid viisid reisijaid suvel Vilniuse lennujaama remondi tõttu tükk aega hoopis Kaunasesse, on nüüd sihiks taas Vilnius. Ometi asub Leedu suuruselt teine linn pealinnast vaid tunnise autosõidu kaugusel.

Tegelikult tundub, et leedulased ise vaidlevad seni tuliselt selle üle, kumb siis ikkagi tähtsam pealinn on, kas Vilnius või Kaunas. Kaunaseski tegutseb ju palju tähtsaid ametiasutusi, turiste – eriti Jaapanist – käib palju ja sõdadevahelisel ajal, kui Vilnius kuulus Poolale, paiknesid siin välisriikide saatkonnad ning elas ka president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles