Ratas tippkohtumisel: tulevik on digitaalne (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Peaminister Jüri Ratas ütles reedel Euroopa Liidu digitaalvaldkonna tippkohtumisel tehtud avalduses, et digitaalne revolutsioon on juba toimumas ning meie tulevik on digitaalne.

Ratas sõnas, et esmakordselt toimunud digitaalvaldkonna tippkohtumisel arutati valitsemise tuleviku, küberturvalisuse, digimajanduse ning andmete parema piiriülese kasutuse küsimusi, samuti tulevikutööd ja vajadust kõrgel tasemel digioskuste järele.

Ratase sõnul nõustusid tippkohtumisel osalejad, et digitaalne revolutsioon on juba toimumas ning digitaalsed arengud on muutmas kogu meie elu ja ühiskonda.

Ratase sõnul tuleb valitsusjuhtidel oma inimeste ja ettevõtete paremaks teenidamiseks tagada, et teenused oleksid täielikult digiteeritud. «See muudaks valitsemise ka tõhusamaks ja meie ühiskonnad rohkem tulevikule suunatuteks. Meie neli vabadust vajavad paremaks toimimiseks piiriüleseid digitaalseid avalikke teenuseid,» sõnas ta.

Ratas toonitas, et e-valitsemine ei toimi, kui inimesed ei usalda e-teenuseid ja digiseadmeid. Selleks tuleb tugevdada küberturvalisust. «Meil on vaja turvalisi uuringuid, süsteeme ja vahendeid ning sobivat õigusraamistikku, rahastamist ja taristut. Inimeste haritus ja teadlikkus on võtmetähtsusega. Selle saavutame ainult siis, kui muudame turvaliseks kogu Euroopa küberruumi. Küberturvalisuse parandamine on üks olulisimaid asju, mida saame teha, et tagada meie inimestele paremad õigused ja vabadused,» ütles Ratas.

Ta kinnitas, et kõik liikmesriigid on täielikult pühendunud digitaalse ühtse turu elluviimisele 2018. aastaks.

Ka rõhutas Ratas vajadust investeerida taristusse, eriti 5G-taristusse, teadusesse, arengusse ja tööstusesse, aga ka tehisintellekti ja superarvutitesse. «Euroopa peab olema esirinnas meie ühiskonnale, majandusele ja turvalisusele oluliste ja murranguliste tehnoloogiate väljatöötamises. Euroopa peab muutuma kõige ahvatlevamaks andmemajanduse kasvulavaks,» ütles Ratas.

Teise olulise elemendina tõi Ratas esile kaasaegse ja sidusa õigusruum andmete kui andmemajanduse tooraine haldamiseks ja kasutamiseks.

«Me peame olema valmis mõtestama täielikult ümber oma tööturud ja töösuhted, haridus- ja koolitussüsteemid ning meie sotsiaalsed süsteemid laiemalt. Meil tuleb mõelda kõigile – kedagi ei tohi välja või maha jätta,» ütles Ratas.

«Ma loodan, et Tallinnast algab meie uus teekond ning pärast tänast kasutame julgemalt võimalusi, mida pakub digitaalne tulevik. Kui soovime säilitada oma majanduse ja ühiskonna AAA-reitingut, on meil vaja ka digitaalset AAA-reitingut, sest ei ole küsimustki – tulevik on digitaalne,» sõnas Ratas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles