Sotsioloog: riigi suhtumine koduvägivalda on ajas tagasi läinud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsioloog Iris Pettai.
Sotsioloog Iris Pettai. Foto: Toomas Huik

Sotsioloog Iris Pettai hinnangul näitab ASi Kihnu Veeteed juhataja Toivo Kuldmäe perevägivalla kriminaalasjas kohtumenetluse lõpetamine, et riik on oma suhtumises koduvägivalda ajas tagasi läinud.

«Veel kümmekond aastat tagasi pidasid prokurörid ja kohtunikud nn mõõdukat koduvägivalda, kus ohvrit invaliidiks või surnuks ei pekstud, peresiseseks tüliks, kuhu riik ei peaks sekkuma,» ütles Pettai ERR Uudistele. «Tundus, et vahepeal oli taoline suhtumine kadunud, kuid praegune juhtum tõestab selgelt, et vanad arusaamad ja mõtteviis on tagasi,» lisas ta.

Sotsioloogi sõnul on tegemist väga ohtliku trendiga, kuna vägivallatsejale antakse selge sõnum, et Eesti riiki ei huvita, kui ta kodus rusikatega oma peresuhteid klaarib - kuni ohvrit surnuks või vigaseks ei peksta, on kõik lubatud ja keegi ei hakka teda karistama.

Selle nädala alguses lõpetas Pärnu maakohus Kuldmäe süüasjas menetluse prokuröri taotlusel, sest tegemist on teise astme kuriteoga, milles süüdistatava süü ei ole suur. Prokurör märkis ka, et kuna tegemist on peresisese konfliktiga, siis puudub asjas ka avalik menetlushuvi ning lisaks eelnevale on Kuldmäe kriminaalasja menetlus kestnud ebamõistlikult kaua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles